Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2024. 08:01:00
EU

Putin je jedini odgovoran za smrt Navaljnog

Čelnici europskih institucija optužuju u petak režim ruskog predsjednika Vladimira Putina za tragičnu smrt oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog

Gotovo je...
Gotovo je... (Arhiva)

Čelnici europskih institucija optužuju režim ruskog predsjednika Vladimira Putina za tragičnu smrt oporbenog čelnika Alekseja Navalnog.

"Duboko sam uznemirena i ožalošćena viješću o smrti Alekseja Navaljnog. Ovo je mračan podsjetnik na to što Putin i njegov režim predstavljaju", objavila na društvenoj mreži X predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. "Navalni se borio za za vrijednosti slobode i demokracije i za svoje ideale podnio je krajnju žrtvu."

"EU smatra ruski režim jedinim odgovornim za ovu tragičnu smrt", poručio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da je "šokiran medijskim izvješćima o smrti Alekseja Navaljnog, hrabrog čovjeka koji je svoj život posvetio spašavanju časti Rusije, dajući nadu demokratima i civilnom društvu".

On također ističe da je Putin jedini odgovoran za smrt Navalnog.

Vijest o smrti Alekseja Navaljnog objavila je u petak zatvorska uprava okruga Jamalo-Nenecki gdje je  služio zatvorsku kaznu.

Federalna zatvorska služba Jamalo-Neneckog autonomnog okruga priopćila je na svojoj web stranici da se Navaljni "osjećao loše" nakon šetnje u petak i "gotovo odmah izgubio svijest".

U priopćenju se navodi da je pozvano medicinsko osoblje, ali da ga nisu uspjeli reanimirati. Uzrok smrti Navaljnog se utvrđuje, dodali su.

 

17.02.2024. 08:01:00
http://metro-portal.hr/putin-je-jedini-odgovoran-za-smrt-navaljnog/145757/