Metro-portal.hr

objavljeno 10.04.2011. 11:12:00
TURIZAM

Pustara Višnjica - europska destinacija izvrsnosti 2011.

Pustara Višnjica, koja puno pažnje posvećuje održivom razvoju turizma, pobijedila je u konkurenciji 23 kandidata

Pustara Višnjica
Pustara Višnjica (višnjica.com)

Malo mjesto nedaleko od Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji proglašeno je nacionalnim pobjednikom na izboru europskih destinacija izvrsnosti 2011., prenosi Hina.

Projekt EDEN (European Destination of Excellence) koji je Europska unija pokrenula 2005. godine, provodi se u 27 europskih zemalja, a Hrvatska je jedina zemlja izvan EU koja sa sustavom turističkih zajednica i Ministarstva turizma provodi taj izbor s ciljem stvaranja europske mreže najljepših mjesta održivog turizma. Hrvatska u projektu sudjeluje od početka, ali bez prava na financijsku potporu jer još nije članica EU.

Tema ovogodišnjeg izbora bila je "Turizam i prenamjena obnovljenih fizičkih lokaliteta", a titulu nacionalnog pobjednika Pustara Višnjica izborila je između 23 kandidata.

Odredište je to koje, po mišljenju Povjerenstva sastavljenog od predstavnika Ministarstva turizma i HTZ-a, najviše brige među kandidatima posvećuje održivom razvoju turizma i gotovo je potpuno obnovljen lokalitet, prenamijenjen i stavljen u funkciju turizma.

Obnova počela 2005.

Obnova devastirane Pustare nedaleko od Slatine s ergelom arapskih konja počela je 2005. godine. Sada je u vlasništvu obitelji Plantak i Perković, koji nude bogatu turističku ponudu, a uz ergelu konja, bave se i ekološkim uzgojem batata, bukovača, ljekovitog bilja i divljači.

Suvlasnica Pustare Višnjica Ksenija Plantak naglasila je da je za obnovu Pustare trebalo puno hrabrosti, no nagrada za destinaciju europske izvrsnosti potvrda je, kaže, da su na pravom putu jer obnavljajući baštinu i otvarajući nova radna mjesta, grade bolju budućnost za nove generacije. Najavila je nove projekte među kojima i projekt "9 vrtova", koji će Pustaru, tvrdi, učiniti još izvrsnijom.

Ministar turizma Damir Bajs je nakon obilaska Pustare rekao je da "Hrvatska još nije u Europskoj uniji, ali je hrvatski turizam sastavnica EU" te da se Hrvatsku sudjelovanjem na izboru za europsku destinaciju izvrsnosti stavlja u " europsku obitelj koja želi razvijati turizam i na netipičnim turističkim krajevima".

Najavio je da će Ministarstvo turizma sljedeći tjedan potpisati dopunske ugovore vrijedne 2,5 milijuna eura s turističkim i avio kompanijama, kojima će se pojačati aktivnosti za produženje turističke sezone. Bajs ove godine očekuje uspješnu turističku sezonu s 11 milijuna turista i 57 milijuna noćenja.

10.04.2011. 11:12:00
http://metro-portal.hr/pustara-visnjica-europska-destinacija-izvrsnosti-2011/57560/