Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2010. 14:05:19
DIO PROBLEMA

Pusić: EU nije uvjetovala uhićenje Sanadera

VIDEO - Vesna Pusić kaže da je raščišćavanje slučaja Sanader apsolutni uvjet što se tiče Hrvatske i zdrave pameti

Vesna Pusić
Vesna Pusić (Damjan Tadić/Cropix/Infopunkt)

Predsjednica nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić je nakon današnje sjednica odbora izjavila da uhićenje Ive Sanadera nije bio uvjet Europske komisije. No, dodala je da je taj slučaj izuzetno važan za Hrvatsku kad je riječ o raščišćavanju sumnje o korupciji na najvišoj političkoj razini.

"Uhićenje Sanadera nije bio uvjet Europe i Europske komisije. Ali što se tiče Hrvatske i zdrave pameti, raščišćavanje slučaja Sanader je apsolutni uvjet", rekla je Pusić nakon sjednice odbora na kojoj su raspravljali o stanju pregovora u poglavlju o pravosuđu (23).

Pusić je rekla da uhićenje bivšeg premijera nije bilo tema sjednice, ali da je on "dio materijala o potrebi raščišćavanja sumnje na korupciju na najvišoj razini". Ujedno je upozorila kako je atmosfera linča jednako opasna kao i amnestija od krivnje za korupciju.

Predsjednica odbora je izvijestila i da Europska komsija traži šest dokaza ili tzv. ''track record'' za zatvaranje poglavlja 23. Rekla je kako se radi o izboru Državnog sudbenog vijeća, zaštiti ljudskih prava, borbi protiv diskriminacije, zaštiti manjinskih prava, pogotovo povratku izbjeglica i njihovom stambenom zbrinjavanju, kao i do sada učinjenom na sprječavanju i sankcioniranju korupcije.

Podsjetila je da je iduće izvješće o provedbi mjerila u poglavlju 23 Europske komisije najavljeno za 11. ožujka 2011., pa bi Hrvatska do sredine veljače trebali biti spremna za zatvaranje poglavlja 23 kako bi mogla ispuniti sve druge rokove vezane za hrvatsko pristupanje.

Na novinarsko pitanje može li hrvatsko približavanje Uniji usporiti peticija izbjeglih hrvatskih Srba protiv članstva Hrvatske u EU, prije nego se riješe njihovi zahtjevi, odgovorila je niječno. (Infopunkt/metro-portal)

14.12.2010. 14:05:19
http://metro-portal.hr/pusic-eu-nije-uvjetovala-uhicenje-sanadera/52665/