Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2012. 13:38:00
PRESTANITE!

Pušenje upropaštava mozak

Nedvojbeno dokazano da postoji čvrsta i trajna veza između slabih rezultata na testovima i pušenja

Vrijeme je za prestanak pušenja
Vrijeme je za prestanak pušenja (Arhiva)

Pušenje oštećuje pamćenje, sposobnost razmišljanja i učenja, zaključci su istraživanja znanstvenika londonskog  King's Collegea koje je obuhvatilo gotovo 9 tisuća osoba starijih od 50 godina.

Poznato je da visoki krvni tlak i prekomjerna težina također utječu na mozak, no rezultati su pokazali da je utjecaj manji od utjecaja cigareta. Želja je znanstvenika da objasne ljudima kako životni stil utječe i na mentalne sposobnosti, a ne samo na tijelo. 

Istraživanje je bilo opsežno i uključivalo je proučavanje veze između vjerojatnosti moždanog ili srčanog udara i stanja mozga, uz to su prikupljeni podaci o zdravlju i stilu života te su testirane sposobnosti mozga učenjem novih riječi ili nabrajanjem što većeg broja životinja u jednoj minuti.

Nakon četiri i osam godina ponovljeno je testiranja, a rezultati su pokazali da je rizik od moždanog ili srčanog udara usko povezan sa slabljenjem funkcija mozga. No, uz to je nedvojbeno dokazano da postoji čvrsta i trajna veza između slabih rezultata na testovima i pušenja.

Stoga, ako još niste, prestanite pušiti, a ako mislite da je to nemoguće, pročitajte odličnu knjigu Lako je prestati pušiti koja je u tome pomogla stotinama tisuća ljudi.

26.11.2012. 13:38:00
http://metro-portal.hr/pusenje-upropastava-mozak/75094/