Metro-portal.hr

objavljeno 03.03.2011. 18:14:00
SRETAN KRAJ

Purda na slobodi, Srbija odustala od zahtjeva za izručenjem

Srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine objavilo je danas da je nakon istrage odlučilo odustati od kaznenog progona Tihomira Purde

Tihomir Purda
Tihomir Purda (YouTube)

Hrvatski branitelj Tihomir Purda ipak će biti pušten na slobodu tijekom dana, doznaje Hina u četvrtak poslijepodne u Sudu BiH. Glasnogovornica suda Selma Hadžić kazala je kako je iz Srbije tijekom dana stigla dokumentacija Višeg suda u Beogradu kojom je potvrđeno da se odustaje od kaznenog progona Purde, a time i od zahtjeva za njegovo izručenje. "Sud BiH stoga može odmah izdati rješenje o ukidanju ekstradicijskog pritvora i o puštanju Purde na slobodu", kazala je Hadžić. Rješenje bi tijekom poslijepodnevnih sati trebalo biti dostavljeno u zatvor u Zenici, a Purda je nakon toga slobodan i može se vratiti u Hrvatsku.

Purdu je danas posjetio predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović.

"Susret je bio dirljiv, napose stoga što je tijekom moga posjeta doznao da je srbijansko odvjetništvo odlučilo odustati od njegova kaznenog progona", izjavio je u telefonskom razgovoru Šeparović, dodavši da se u razgovoru s Purdom zadržao više od jedan sat te da je tijekom susreta "pokazivao tipične smetnje koje su posljedice PTSP-a".

Srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine objavilo je danas da je nakon istrage odlučilo odustati od kaznenog progona Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona, zbog nedostatka dokaza da su učinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

Šeparović je izjavio kako je razgovarao s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i predsjednicom Suda BiH Medžidom Kreso te im rekao da nema nijedan razlog da se Tihomir Purda i dalje zadrži u zatvoru u kojem je bez osnove već 57 dana.

"Računao sam da će se skupa sa mnom vratiti u Hrvatsku, ali očito je potrebno riješiti još neke formalnosti prije nego bude oslobođen. Nadam se da bi mogao biti pušten sutra iz zatvora", rekao je Šeparović. Dodao je da je Purda zadovoljan kako se s njim postupalo, zahvalan je na internacionalizaciji njegova slučaja te posebno predsjednici hrvatske vlade, koja je toliko učinila za njega. "Smatra da su prosvjedi pomogli u njegovu slučaju, ali je", kako je napomenuo Šeparović, "protiv prozivanja hrvatske vlade i valjanja nemira po ulicama. Smetaju mu napadi na predsjednicu hrvatske vlade", dodao je.

Predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović uputio je potkraj veljače Amnesty Internationalu (AI) u Londonu pismo u kojem moli da hitno zaštiti ljudska prava i ugroženi život pritvorenika Tihomira Purde u zeničkome zatvoru u Bosni i Hercegovini. "Mi se protivimo upotrebi dokaza dobivenih torturom u svim okolnostima i borimo se od našega osnutka za prava žrtava torture", stoji, uz ino, u pismu AI-a koje je sinoć dobio Šeparović.

Srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine objavilo je danas da je nakon istrage odlučilo odustati od kaznenog progona Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona, zbog nedostatka dokaza da su učinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

03.03.2011. 18:14:00
http://metro-portal.hr/purda-na-slobodi-vec-sutra/56074/