Metro-portal.hr

objavljeno 08.04.2008. 22:26:11

Pulitzer za legendarnog Dylana

Počasna nagrada slavnom tekstopiscu i glazbeniku koji će 13. lipnja nastupiti u Varaždinu

Američki glazbenik priprema drugi dio svojih memoara
Američki glazbenik priprema drugi dio svojih memoara

Zahvaljujući Bobu Dylanu, rock ‘n’ roll se napokon probio do Pulitzera. Legendarni trubadur Dylan dobio je počasnog Pulitzera kojeg može pridružiti kolekciji Oscara i Grammyja. Jedan od najslavnijih i najutjecajnijih tekstopisaca posljednih pola stoljeća, koji je više od ikoga donio rock s ulica u studentske predavaonice, dobio je počasnog Pulitzera zbog svog, kako se navodi u priopćenju, dubokog utjecaja na popularnu glazbu i američku kulturu obilježenog lirskim kompozicijama i nevjerojatnom poetikom. Ovo je prvi put da žiri nagrade Pulitzer, koji je uglavnom favorizirao klasičnu glazbu i odnedavno jazz, nagradi pravac nekada prozivan barbarskim, pa čak i subverzivnim. Dylanova pobjeda ne znači da je žiri zaboravio klasičnu glazbu. Pulitzera za glazbu dobio je David Lang.

- Pjesme Boba Dylana najčešće se mogu čuti u mome domu pa je činjenica da sam nagrađen u isto vrijeme kada i  Dylan zaista nevjerojatna - rekao je Lang.

Golemi utjecajJedan od najutjecajnijih tekstopisaca u posljednih pola stoljeća, koji je više od ikoga donio rock s ulica u predavaonice, dobio je počasnog Pulitzera  zbog svoga dubokog utjecaja na popularnu glazbu i američku kulturu. 

Dugo nakon što su njegovi suvremenici umrli ili prekinuli karijere, Dylan je nastavio održavati koncerte i objavljivati nove hvaljene albume od kojih je posljednji, ‘Modern Times’, dočekan s puno hvale i nestrpljenja. Obožavatelji, kritičari i akademici postaju  opsjednuti njegovim pjesmama još od sredine 60-ih, kada je pjesma ‘Blowin’ in the Wind’ Dylanu donijela epitete pjesnika i proroka svoje buntovne generacije. Njegove pjesme uključuju biblijske referencije, a kao utjecaje navodio je Antona Pavloviča Čehova, Walta Whitmana, Dylana Thomasa i Jacka Keoruaca. Njegovi memoari ‘Kronike, prvi dio’ priznati su od kritike i tretiraju se kao ozbiljna literatura, a ne kao još jedan u nizu memoarskih zapisa slavnih. Ovo priznanje odlična je uvertita za predstojeći koncert ultimativne legende koja će 13. lipnja nastupiti u Varaždinu, nesumnjivo pred mnoštvom obožavatelja, ne samo iz Hrvatske.

Piše: Piše: Livia Čveljo
08.04.2008. 22:26:11
http://metro-portal.hr/pulitzer-za-legendarnog-dylana/5576/