Metro-portal.hr

objavljeno 18.01.2010. 11:36:02
GLADNI I ŽEDNI

Pucnjava i neredi u Port-au-Princeu, pomoć još uvijek ne stiže

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u ponedjeljak stanovništvo Haitija na još malo strpljenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u ponedjeljak stanovništvo Haitija na još malo strpljenja, nakon izvješća o sukobima i neredima koji nastaju zbog gladi, nedostatka hrane i vode u gradu u koji pomoć izvana stiže iznimno sporo.

Haićanske su vlasti u nedjelju od SAD-a zatražile da im pomogne u održavanju sigurnosti nakon katastrofalnog potresa koji je to područje pogodio u utorak. U ponedjeljak bi ondje trebalo stići između 10.000 i 12.000 američkih vojnika, izvijestili su vojni dužnosnici.

Policija je novinarima zabranila odlazak u središte Port-au-Princea, zbog pucnjave i nereda. "Puca se na svakoga, na policajce i na novinare", rekao je policijski dužnosnik novinaru dpa.

Međunarodna zajednica procjenjuje da je u potresu poginulo između 150.000 i 200.000 ljudi.

Haićanski premijer Jean-Max Bellerive je novinskoj kući ABC rekao kako je do sada iz ruševina izvučeno oko 70.000 tijela. Mjesto je u nedjelju posjetio i Ban Ki-moon, koji je sa žaljenjem ustvrdio da je ondje poginulo najmanje 40 pripadnika UN-ovih snaga.

Na pitanje novinara hoće li humanitarna pomoć stići na vrijeme da se izbjegnu daljnji sukobi Ban Ki-moon "Iskreno se nadam i pozivam Haićane da budu još malo strpljivi."

Neki dužnosnici humanitarnih organizacija strahuju da bi podjela vode i hrane unesrećenom stanovništvu mogla predstavljati ozbiljan problem. "Još nisam potpuno siguran u pogledu slanja većih količina hrane", rekao je Ruediger Ehrler iz njemačke nevladine organizacije Welthungerhilfe na Haitiju. Organizacija je planirala distribuirati vodu stanovnicima u ponedjeljak.

Do danas je UN-ov Svjetski program za hranu (WFP) organizirao pet mjesta za distribuciju pomoći. Ban je kazao kako je SFP već poslao hranu za oko 40.000 stanovnika, a nada se da će pomoć uskoro moći podijeliti i brojnim drugima.

"Zašto dolazite ovdje s kamerama, a ne s hranom?", pitao je izvjestitelje mladi otac, Sammy. "Čekamo već jako dugo i gladni smo. Odustajem. Želim otići iz ove zemlje", kazao je.

Danas se na Haitiju očekuje bivši američki predsjednik Bill Clinton. Više od 20 spasilačkih ekipa, koje su dosad poslane na Haiti iz ruševina su uspjele izvući 62 osobe. Haićani su i sami spasili brojne svoje sugrađane, prijatelje i strance, koristeći pritom samo ruke i lopate. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 11:36:02
http://metro-portal.hr/pucnjava-i-neredi-u-port-au-princeu-pomoc-jos-uvijek-ne-stize/30891/