Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2010. 09:23:00
ALTERNATIVNO LIJEČENJE

PTSP: Hoće li se aroma terapija i akupunktura pokazati uspješnima?

Pentagon bilježi nagli porast broja vojnika koji pate od PTSP-a za vrijeme i nakon dugotrajnog boravka u Iraku i Afganistanu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Američka vojska eksperimentira s aroma terapijom, akupunkturom i drugim alternativnim metodama u liječenju vojnika traumatiziranih borbenim iskustvom, izjavio je u subotu ministar obrane Robert Gates, dodavši kako eksperimenti obećavaju.

Gates je o mogućim alternativnim tretmanima u liječenju posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) govorio tijekom sastanka sa suprugama vojnika u Fort Riley u Kansasu kada ga je jedna žena zamolila da objasni zašto kiropraktika i terapija akupunkturom nisu dio vojne zdravstvene zaštite.

"Imamo eksperimentalnu jedinicu ... liječenje vojnika od PTSP-a koristeći se nizom neortodoksnih pristupa, uključujući i aroma terapije, akupunkturu i slične stvari, daje neke ozbiljne rezultate, pa možda možemo i to ubaciti u postupak", rekao je Gates.

Pentagon bilježi nagli porast broja vojnika koji pate od PTSP-a za vrijeme i nakon dugotrajnog boravka u Iraku i Afganistanu.

Poremećaj može uzrokovati prisjećanja, razdražljivost i emocionalnu neosjetljivost, a rizik ovisi o vrsti traumatskih događaja kojima je osoba bila izložena. U časopisu New England Journal of Medicine u siječnju je objavljeno da je kod američkih vojnika u Iraku koji su unutar sat vremena od ranjavanja primili injekciju analgetika morfija manje vjerojatan razvitak PTSP-a. (hina/metro-portal)

09.05.2010. 09:23:00
http://metro-portal.hr/ptsp-hoce-li-se-aroma-terapija-i-akupunktura-pokazati-uspjesnima/39579/