Metro-portal.hr

objavljeno 11.12.2009. 09:22:15
znanstveno dokazano

Psi su bolji kućni ljubimci od mačaka

Od 11 kriterija koji je postavio časopis New Scientist, psi su pokazali bolje rezultate u 6

Da je pas čovjekov najbolji prijatelj zaključilo je istraživanje koje je uspoređivalo pse i mačke prema 11 kriterija. U obzir je ulazila između ostaloga inteligencija, lojalnost, poslušnost, a psi su tijesno pobijedili. Imali su bolje rezultate u šest, a mačke u pet kategorija.

Unatoč uvriježenom mišljenju da su mačke pametnije, psi su pokazali veću sposobnost u razumijevanju naredbi, rješavanju problema i, generalno, bili su od veće pomoći.

Mačke, s druge strane, imaju bolja čula, a njihovo mijaukanje i predenje je daleko podnošljivije od pasjeg lajanja i cvilenja. I dok se psi lakše vežu za svoje gospodare, kome daju svoju bazuvjetnu ljubav, mačke su nezavisnije ali i zahtjevaju manje pažnje.

Sve je to rezultat evolucije, ističu istraživači, navodeći da se u prirodi psi obično kreću u čoporima, a mačke su samotnjaci.

Međutim, unatoč "znanstveno dokazanim" prednostima psa, mačka je i dalje najpopularniji kućni ljubimac u svijetu, kažu istraživači. U 10 zemalja čiji se stanovnici smatraju najvećim ljubiteljima mačaka registrirano je 204 milijuna ovih kućnih ljubimaca, dok u 10 zemalja u kojima vlada veća ljubav za pse ima nešto manje od 173 miliona pasa.

 

11.12.2009. 09:22:15
http://metro-portal.hr/psi-su-bolji-kucni-ljubimci-od-macaka/28340/