Metro-portal.hr

objavljeno 09.07.2012. 10:30:00
ZDRAVLJE

Psi štite bebe od infekcija

Mačke također pružaju izvjesnu zaštitu bebama iako je njihov imunološki učinak slabiji nego kod pasa

Vjerovali ili ne, pas će zaštiti vaše dijete od infekcija
Vjerovali ili ne, pas će zaštiti vaše dijete od infekcija (Arhiva)

Bebe koje imaju kontakt s psima rijeđe obolijevaju od infekcija uha i dišnih putova od beba koje žive u kućanstvima bez kućnih ljubimaca, zaključuje se u američkoj studiji objavljenoj u ponedjeljak.

Studija objavljena u američkom časopisu Pediatrics ne objašnjava zašto, ali sugerira da bi život u kontaktu s psom koji provede najmanje dio dana izvan kuće mogao ojačati imunološki sustav djeteta u prvoj godini života.

Mačke također pružaju izvjesnu zaštitu bebama iako je njihov imunološki učinak slabiji nego kod pasa.

Studija se temelji na 397 finske djece čiji su roditelji svakodnevno zapisivali u dnevnik zdravstveno stanje svojeg djeteta tijekom njegove prve godine, od devetog do 52 tjedna.

Općenito su bebe s psima ili mačkama u kući bile za 30 posto manje sklone infekcijama dišnih puteva, uključujući kašalj, hropac, hunjavicu i temperaturu te približno upola manje sklone razvoju infekcije uha. Djeca s kućnim ljubimcima trošila su i manje antibiotika. "Ako su djeca imala kontakt s psom ili mačkom u kući, bila su puno boljeg zdravlja tijekom razdoblja istraživanja", tvrdi se u studiji koju su proveli stručnjaci sveučilišne bolnice Kuopio u Finskoj.

"Predstavljamo prve dokaze da posjedovanje psa može biti zaštita za infekcije respiratornog trakta tijekom prve godine života", piše u studiji. "Smatramo da kontakt sa životinjama pomaže sazrijevanju imunološkog sustava, što dovodi do boljeg imunološkog odgovora organizima i kraćeg trajanja 

09.07.2012. 10:30:00
http://metro-portal.hr/psi-stite-bebe-od-infekcija/72487/