Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2012. 20:42:08
ČOVJEKOV NAJBOLJI PRIJATELJ

Psi smanjuju mogućnost nastanka astme

Psi ne samo da djecu uče odgovornosti, privrženosti i nježnosti, oni ih na nevjerojatan način štite od problema s dišnim sustavom

Fotografija vijesti

Nova studija pokazala je da su psi uistinu naši najbolji prijatelj, no ne zato što nam pružaju neopisivu radost, već jer nas mogu zaštiti od akutnih bolesti dišnog sustava, primjerice neizlječive astme, a kako oni blagotvorno djeluju na naše zdravlje nije za ljude slabijeg želuca.

Naime, ljudi udisanjem prašine koja je nastala od stare pseće kože i otpalih dlaka unose mikroorganizme koji jačaju naš imunitet na infekcije respiratornog sustava koje vode do astme.

"Mikrobi u prašini iz kućanstva koje imaju pse štite od učestalih virusnih infekcija koje dokazano povećavaju rizik od nastanka astme", rekao je dr. Kei Fujimura, jedan od autora studije sveučilišta California.

Znanstvenici su prikupili prašinu iz domova obitelji koje imaju pse, te su njome nahranili laboratorijske miševe. Nakon nekoliko dana miševi su bili inficirani s respiratornim sincicijskim virusom (RSV) koji najčešće pogađa malu djecu i glavni je uzročnik bronhitisa i upale pluća.

Miševi koji su pojeli "pseću prašinu" nisu pokazivali simptome infekcije RSV-a, poput upaljenih i začepljenih dišnih putova, što sugerira da su bili zaštićeni od virusa. Isti miševi imali su više raznolikih kolonija bakterija u probavnom sustavu što pomaže imunološkom sustavu da se kvalitetnije nosi s infekcijama.

Iako nalaz može nekome zvučati apsolutno trivijalno on je iznimno važan za malu djecu koja su ekstremno podložna RSV-u koji pak dramatično povećava šansu od neizlječive astme. Stoga, slijedeći put kada se Floki popne na kauč, nemojte ga grditi nego mu zahvalite što vam je podario dodatnu dozu probiotika.         

20.06.2012. 20:42:08
http://metro-portal.hr/psi-smanjuju-mogucnost-nastanka-astme/72090/