Metro-portal.hr

objavljeno 23.10.2010. 07:16:00
PREPOZNAVANJE

Psi pamte lica vlasnika

Psi mogu prepoznati lica vlasnika, pokazalo je istraživanje kojeg su znanstvenici proveli u Italiji

Psi
Psi (Shutterstock)

Talijanski znanstvenici uspjeli su dokazati slutnje brojnih vlasnika pasa - psi mogu prepoznati lica vlasnika. Znanstvenici su do zaključka došli nakon eksperimenata provedenih u jednoj prostoriji na Sveučilištu Padova u kojima su sudjelovali pas, vlasnik i jedna psu nepoznata osoba, piše BBC.

>>Zašto je pas čovjekov najbolji prijatelj?

Pas se pritom nalazio u sredini dok su dvije osobe hodale s jednog kraja prostorije na drugi. Znanstvenici su iz druge sobe mjerili duljinu pozornosti koju je pas poklonio dvjema osobama i ustanovili da je ljubimcu puno važniji vlasnik. U drugom eksperimentu, osobe su u prostoriju ušle s prekrivenim licima. Nastavile su hodati gore-dolje, a pas je daleko manje pozornosti posvetio vlasniku nego u prethodnom slučaju.

"Rezultati nisu iznenađujući, ali smo po prvi puta znanstvenim eksperimentom uspjeli dokazati da psi prepoznaju lica vlasnika", tvrdi autor studije Paolo Mongillo i dodaje. Mongillo pretpostavlja da se sposobnost prepoznavanja lica kod pasa postupno razvija zbog dugogodišnjeg procesa pripitomljenja koji je počeo prije 15.000 do 40.000 godina.

Istraživanje je ujedno pokazalo da psi stariji od sedam godina teže prepoznaju vlasnike.

23.10.2010. 07:16:00
http://metro-portal.hr/psi-pamte-lica-vlasnika/50161/