Metro-portal.hr

objavljeno 14.06.2011. 20:19:00
I DRUGE ZANIMLJIVOSTI

Pšenično pivo je zdravo, pogotovo za sportaše

Jedna čaša pšeničnog piva dnevno odlična je za zdravlje, pogotovo ako je pivo bezalkoholno

Pivo
Pivo (Free Digital Photos)

Pšenično pivo je zdravo, potvrdili su znanstvenici s tehničkog sveučilišta u Münchenu. Doktori medicine podijelili su 277 ispitanika u dvije skupine i promatrali ih tri tjedna prije i dva tjedna poslije minhenskog maratona. Ispitanici iz prve skupine prije utrke su pili 1-1,5 litre pšeničnog piva dnevno, dok su ispitanici iz druge skupine pili istu količinu placebo-pića koje se od pšeničnog piva razlikovalo isključivo po udjelu polifenola.

Polifenoli su biljni spojevi koji imaju pozitivan učinak na zdravlje, djeluju kao antioksidans, a vjeruje se i da štite od raka. Sportaši koji nisu uzimali polifenole iz pšeničnog piva bili su tri puta skloniji bolestima od ispitanika koji su pili pravo pšenično pivo. Nadalje, pokazalo se da su imali povišen broj bijelih krvnih stanica što upućuje na infekcije.

Znanstvenici su zaključili da je pšenično pivo zbog visokog udjela polifenola dobro za zdravlje te da sportaše štiti od bakterijskih infekcija i upala. Pivo je pritom zdravije ako ne sadrži alkohol.

Zanimljivosti o pšeničnom pivu

Ispravno točenje - visoku čašu isperite hladnom vodom (ne brisati), prilikom točenja je držite u koso, a točite točno uz čašu (ne po sredini). Točite polako i oprezno. Posljednju četvrtinu piva natočite nakon laganog protresanja boce.

Kalorije i alkohol - bezalkoholno pšenično pivo ima 40% manje kalorija od alkoholnog. U pola litre se, ovisno o vrsti pive, nalazi 83-147 kalorija. Čak i bezalkoholno pivo ima udio od 0,4% alkohola.

Njega kose - pšenično pivo kosi bez sjaja daje volumen i lijep izgled. Nakon pranja jednostavno preko mokre kose izlijte bocu piva i umasirajte.

14.06.2011. 20:19:00
http://metro-portal.hr/psenicno-pivo-je-zdravo-pogotovo-za-sportase/60140/