Metro-portal.hr

objavljeno 08.02.2019. 15:02:00
EH, DA... :)

Pržena hrana loša je za vas

Svakodnevno konzumiranje pržene hrane vodi preranoj smrti, navode znanstvenici u najnovijem istraživanju

Zaboravite fast food
Zaboravite fast food (Shutterstock)

Pržena hrana prilično je omiljena u našim krajevima, a da se ne govori o štetnom uticaju pretjeranog konzumiranja pržene hrane godinama se piše i istražuje i velik je broj dokaza o njezinoj štetnosti

Svakodnevno konzumiranje ovakve hrane vodi većem riziku od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i gojaznosti, prenosi "Independent".

Neki misle da ako jedu ovu hranu u malim količinama svakog dana, da ne šteti organizmu. Međutim, znanstvenici su otkrili da i male količine mogu dovesti do prerane smrti uzrokovane kardiovaskularnim problemima.

Znanstvenici sa sveučilišta u Iowi i Washingtonu objavili su studiju u medicinskom časopisu BMJ, u kojoj su istraživali kako svakodnevno konzumiranje pržene hrane utječe na žene u postmenopauzi.

Istraživanje je provedeno na 100 tisuća žena starosti od 50 do 79 godina. Žene su u istraživanje uključivane od 1993. do 1998. godine i sve ovo vrijeme, 31.588 žena je umrlo. Njih 9.000 umrlo je od posljedica srčanih oboljenja, a 8.000 od raka.

Znanstvenici su procjenjivali koliko su one u svojojprehrani koristile prženu hranu - poput pržene piletine, ribe i krompira.

Kada su uporedili životni stil ovih žena i njihove navike u prehrani, ustanovili su da svakodnevno konzumiranje pržene hrane vodi u preranu smrt.

Ako svakog dana jedete jednu ili više porcija pržene piletine to će rezultirati povećanjem vjerojatnosti za preranu smrt od bilo kojeg uzroka za 13 posto, a povećan rizik od smrti od kardiovaskularnog oboljenja za 12 posto.

Ni pržena riba nije ništa bolja opcija. Naime, ako svakodnevno jedete prženu ribu, imat ćete sedam posto veće šanse za preranu smrti iz bilo kojeg razloga i 13 posto veće šanse za smrt uzrokovanu srčanim problemima

08.02.2019. 15:02:00
http://metro-portal.hr/przena-hrana-losa-je-za-vas/116815/