Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2011. 16:20:00
KOLOSTRUM

Prvo kravlje mlijeko dobro za sportaše

Sindrom curećih crijeva najčešće pogađa sportaše koji su izloženi teškim naprezanjima, ali prvo kravlje mlijeko nakon teljenja bi im moglo u tom kontekstu biti od velike koristi

Kravlji kolostrum idealan je za probleme curećeg crijeva
Kravlji kolostrum idealan je za probleme curećeg crijeva (Deviantart)

Znanstvenici koji rade na poboljšanju izvedbe sportaša diljem svijeta otkrili su da prvo kravlje mlijeko može biti od velike koristi, naročito u tretmanima za takozvani „sindrom curećeg crijeva". Goveđi kolostrum, prvo mlijeko koje se proizvede nekoliko dana  nakon teljenja krave, prepuno je imunoglobulina, proteina koji poboljšavaju rad imunološkog sustava i ubijaju bakterije i ostale štetne mikroorganizme. Naše se tijelo prilagođava curećim crijevima (neprobavljene molekule hrane ne mogu proći kroz stjenke probavnog trakta, ali zbog rupa u stjenkama nastalim zbog određenih poremećaja to više nije slučaj. Taj sindrom se zove „sindrom curećih ili propusnih crijeva").

Glavna posljedica sindroma curećih crijeva su povećane alergije na hranu. Neprobavljena hrana u krvotoku prepoznaje se kao uljeza, bolesti koja najčešće pogađa sportaše, tako što pročišćava crijeva  i izbacuje sadržaj iz njih kako bi spriječio ulazak toksina u krvotok. Ovako, vježbanjem potaknuti poremećaji mogu izazvati simptome poput proljeva. prema pisanju stručnjaka u časopisu American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology, čitava stvar može završiti i srčanim udarom, a posljedični i ozbiljnim oštećenjima unutarnjih organa. Ray Playford, profesor medicine pri londonskom Medicinskom i stomatološkom fakultetu Barts, koji je proveo istraživanje na spomenutu temu, kazao je da se sportska izvedba može drastično pogoršati zbog simptoma navedenog sindroma, naročito tijekom teških i napornih treninga.

Njegov je tim zato proveo malo istraživanje nad sportašima koji su morali aktivno trenirati 20 minuta i to na 80-postotnoj razini svojih sportskih kapaciteta, navodi se u priopćenju Fakulteta. Na kraju treninga stanje u crijevima oboljelih sportaša kontroliralo se preko rezultata testiranja urina. Istovremeno im se kontrolirala i tjelesna temperatura. u standardnim okolnostima sindrom se pogoršao za 250 posto. međutim, kad je sportašima dano prvo kravlje mlijeko, odnosno kolostrum dva tjedna prije sljedećeg treninga, crijevna propusnost se smanjila za 80 posto, usprkos identičnim naprezanjima na treningu.

25.02.2011. 16:20:00
http://metro-portal.hr/prvo-kravlje-mlijeko-dobro-za-sportase/55800/