Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 14:56:22
POLA STOLJEĆA

Prvim maksimirskim jezerom ponovno zaplovili čamci

Zagrepčani se nakon 50 godina ponovno mogu voziti Prvim maksimirskim jezerom na kojem je prvi čamac zaplovio davne 1843. godine

Maksimir jezero
Maksimir jezero (park-maksimir.hr)

Nakon više od 50 godina Prvim maksimirskim jezerom ponovno su danas zaplovili čamci, a predstavljanjem tog novog sadržaja za posjetitelje zagrebačkog Zoološkog vrta počelo je obilježavanje 85. godišnjice tog vrta, istaknula je njegova ravnateljica Davorka Maljković.

Ona je zajedno sa sastavom "Kraljevi ulice" i književnikom Zvonimirom Milčecom danas ispratila prve putnike na vožnju novim čamcima po Prvom maksimirskom jezeru.

Na vožnju čamcima kreće se s desne obale unutar Zoološkog vrta, a posjetitelji mogu oploviti cijelo jezero. Čamci prolaze pokraj paviljona Jeke i kule s početka 20. stoljeća. Putnici sami veslaju u blizini labudova i pataka koji plivaju oko Labuđeg otoka. Tijekom plovidbe edukator zagrebačkog Zoološkog vrta priča im zanimljivosti iz povijesti tog vrta i parka Maksimir, ali i najnovije informacije o njihovim današnjim stanovnicima, poput barskih kornjača i vretenaca.

"Vjerujemo kako će vožnja čamcima mnogim građanima postati dodatan razlog za posjet Zoološkom vrtu te da će ponovno zaživjeti tradicija u kojoj su Zagrepčani uživali više od stotinu godina", poručila je ravnateljica Zoološkog vrta Davorka Maljković.

Prva jedrilica Prvim je maksimirskim jezerom zaplovila 1843. godine, a pedesetak godina kasnije imali smo parobrod. Sredinom prošlog stoljeća s jezera su nestala i posljednja plovila - različitim bojama obojeni čamci na vesla, kaže Davorka Maljković.

Pozvala je građane na vožnju čamcima po maksimirskom jezeru petkom, subotom, nedjeljom i ponedjeljkom. Svakih 20 minuta od 10 sati ujutro kreće čamac u koji stane otprilike šestero ljudi s tzv. Drugog otoka.

Književnik Zvonimir Milčec veslao je danas po Prvom maksimirskom jezeru prisjećajući se pedesetih godina prošlog stoljeća kada je kao dvanaestogodišnji dječak imao tu privilegiju.

Rekao je kako je on "zadnja generacija zagrebačkih klinaca koji se 1952., 1953., 1954. godine sa 12 godina furao tuda". Rekao je da je sada obnovio svoje umijeće veslanja jer od tada, pa do danas, nikada nije veslao. Književnik Zvonimir Milčec piše knjigu o zagrebačkom Zoološkom vrtu u povodu njegove 85. godišnjice.

Inače, Prvo ili, kako su ga nekad zvali, Donje jezero nastalo je iz malenoga šumskog jezerca 1839. godine. Preko slapišta iz Drugog jezera napaja se vodom iz potoka Bliznec. Dubina tog jezera, posebnog po dvama otocima, je oko tri metra, a površina 15.130 četvornih metara. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 14:56:22
http://metro-portal.hr/prvim-maksimirskim-jezerom-ponovno-zaplovili-camci/40885/