Metro-portal.hr

objavljeno 16.08.2011. 16:33:00
OSJETLJIVO RAZDOBLJE

Prvih 1000 dana života ključno za zdravlje u odrasloj dobi

Ono što se događa u maternici te prvih dvije godine života utječu na djetetove šanse za različita oboljenja, od razvoja dijabetesa u 40-im godinama, do infarkta u zreloj dobi

Fotografija vijesti

Trudili ste se vašu djecu upisati u najbolje škole, pomagali im sa domaćom zadaćom i plaćali im satove glazbe, sve kako bi im omogućili najbolji mogući start u životu.

S druge strane, sve je to možda bilo uzalud, budući da je njihova budućnost već predodređena, tvrde znanstvenici.

Rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu u Southamptonu potvrdili su otprije poznatu tvrdnju - prvih 1000 dana djetetova života apsolutno su ključna za kvalitetu njegova života u starijoj dobi.

Ono što se događa u maternici te prvih dvije godine života utječu na djetetove šanse za različita oboljenja, od razvoja dijabetesa u 40-im godinama, do infarkta u zreloj dobi.

Ova je zanimljiva teorija plod višegodišnjeg istraživanja koje su proveli profesor David Barker i njegovi kolege na Sveučilištu u Southamptonu. Oni vjeruju kako za vrijeme rasta i razvoja svako dijete prolazi nekoliko kritičnih točaka, a ukoliko uvjeti u svakoj od tih točaka nisu savršeni, to otvara prostor razvoju problema u kasnijoj dobi.

Na mnoge od tih opasnih točaka dijete nailazi još u maternici, budući da su mozak, kostur i imunološki sustav najranjiviji u prve dvije godine života. To nažalost znači da loša prehrana, pušenje, droge, alkohol i stres u majke gotovo uvijek ostavljaju trajan negativan učinak i na zdravlje djeteta.

Sva ova istraživanja zaključuju kako je od iznimne važnosti da roditelji prije i nakon rođenja djeteta odžavaju zdravi životni stil i navike, ukoliko žele dati svojem djetetu najbolje šanse za dobar start u životu.

16.08.2011. 16:33:00
http://metro-portal.hr/prvih-1000-dana-zivota-kljucno-za-zdravlje-u-odrasloj-dobi/62301/