Metro-portal.hr

objavljeno 09.01.2020. 17:14:00
AKCIJA

Prvi petak u veljači #nosicrveno za žene

Cilj akcije „Dan crvenih haljina" je podizanje svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjena načina života

Dan crvenih haljina - #nosicrveno
Dan crvenih haljina - #nosicrveno (Zvonimir Ferina)

Drugu godinu zaredom, u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba održat će se zdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina".

Cilj akcije „Dan crvenih haljina" je podizanje svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjena načina života. U organizacijskom odboru ove hvalevrijedne akcije su vrsne stručnjakinje: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

„Pokrenuli smo prošle godine „Dan crvenih haljina" kao akciju koja promiče borbu žena o preuzimanju brige o vlastitom zdravlju budući da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika, te njihovim liječenjem. Usprkos preventivnim akcijama koje su do sada poduzimane i dalje se zamjećuje lošiji ishod moždanog udara u žena. Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke pa je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara." - kaže predsjednica organizacijskog odbora prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan.

U susret „Danu crvenih haljina" organizirat će se javni nastupi stručnjaka, a 5. veljače na zagrebačkom Cvjetnom trgu građani će moći razgovarati s liječnicima, provjeriti vlastiti rizik za razvoj moždanog udara kao i obaviti neurološki pregled. Svečano obilježavanje akcije održat će se 7. veljače u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog kada će zvijezde večeri biti žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera.

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 7. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Detalji o „Danu crvenih haljina" mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

09.01.2020. 17:14:00
http://metro-portal.hr/prvi-petak-u-veljaci-nosicrveno-za-zene/123023/