Metro-portal.hr

objavljeno 16.09.2017. 15:01:00
IZDRŽLJIVOST

Prvi hrvatski Highlander je Dražen Dugac

Dražen Dugac je bio najbrži - on je svoju velebitsku avanturu završio za samo 55 sati, dok je drugi bio Emir Agić kojemu je trebalo tri sata više od prvoplasiranog

Teško, ali zabavno natjecanje
Teško, ali zabavno natjecanje (Arhiva)

Iako se planinarima želio omogućiti polaganiji tempo prolaska stazama impresivnog Velebita, sudionicima prvog izdanja planinarskog natjecanja Highlander Velebit i uz zahtjevnije vremenske uvjete koje su ih pratile prvih dana trebalo je i manje od predviđenog za završetak staze duge 104 km. Dražen Dugac je bio najbrži - on je svoju velebitsku avanturu završio za samo 55 sati, dok je drugi bio Emir Agić kojemu je trebalo tri sata više od prvoplasiranog.

U rano subotnje jutro pedesetak planinara krenulo je sa Zavižana u šestodnevnu avanturu po Velebitu s ciljem da svaki od njih postane prvi hrvatski Highlander. Na stazi dugoj 104 kilometara prošli su kroz čak dva nacionalna parka - NP Sjeverni Velebit i NP Paklenica te kroz park prirode Velebit. Svim natjecateljima pustolovina je završila u četvrtak 14. rujna gdje su ih na cilju u Paklenici dočekala posebna priznanja i odlikovanje medaljom izrađenom od kamena iz obližnjeg kamenoloma, vezane pravim alpinističkim konopom. Svaka medalja je ručni rad majstora iz Knina i nosi jedinstvenu uspomenu na planinarenje, Velebit i ljepote koje su planinare okruživale svih šest dana trajanja.

Izuzetno sam sretan što prve hrvatske Highlandere nije omela ni kiša ni nepovoljne vremenske prilike. Ovo je bila jedna velika avantura koju su, usprkos kiši, obilježila nova prijateljstva, odlično društvo i impresivna priroda. Svi mi s Velebita nosimo prekrasne i neponovljive uspomene. Adrenalin, osjećaji i emocije će se još neko vrijeme stišavati, a nakon toga krećemo u pripreme za novo izdanje Highlander Velebita", izjavio je glavni organizator Igor Mlinarević.

Ruta Highlandera bila je podijeljena u 5 dionica različite zahtjevnosti, a planinari su sa sobom na put nosili obaveznu planinarsku opremu te hranu za dane provedene na planini. Kako bi sve prošlo glatko i kako bi se sudionicima omogućio što ugodniji boravak u prirodi svima su dodatno bila osigurana tri topla obroka, te posebna mjesta za bivakiranje - mjesta na kojima su zajedno prenoćili na otvorenom. Jedna od najvećih posebnosti ovog natjecanja je upravo jedinstvena mogućnost da sudionici prenoće u parku prirode Velebit što je prvi put da je tako nešto dozvoljeno. Naime, podizanje šatora i bivakiranje u zaštićenim područjima kao što su parkovi prirode i nacionalni parkovi inače je zabranjeno.

Cilj natjecanja je promocija zdravog života kroz kretanje i boravak u prirodi te edukacija javnosti o sigurnom planinarenju. Osim što Velebit osvaja netaknutom divljinom i brojnim stazama, organizatori napominju kako će događaj pridonijeti i razvoju planinarskog turizma te ga usmjeriti prema višednevnim turama, a Highlander Velebit će se pozicionirati na karti europskih pješačkih putova i listi svjetski priznatih godišnjih događanja. 

16.09.2017. 15:01:00
http://metro-portal.hr/prvi-hrvatski-highlander-je-drazen-dugac/107363/