Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2011. 20:29:09
ZANIMLJIV PROGRAM

Prvi Festival fantastičnog filma od 2. do 9. srpnja

Filmovi će se prikazivati na platou kod crkve Sv. Katarine na Gradecu i iznad garaže u Tuškancu, te u Kinu Europa

KINO
KINO (Facebook)

Fantastic Zagreb Film Festival, prvi festival fantastičnog filma u Hrvatskoj i regiji, koji će u šest programa prikazati filmove znanstvene fantastike, horora i trilera, održat će se od 2. do 9. srpnja u Zagrebu, na dvije otvorene lokacije - platou kod crkve Sv. Katarine na Gradecu i iznad garaže u Tuškancu, te u Kinu Europa.

Ovogodišnje, nulto izdanje festivala koji bi, prema najavama organizatora, trebao obogatiti ljetnu turističku ponudu Zagreba, ponudit će širok spektar naslova tog i srodnih žanrova iz cijeloga svijeta, od Japana i Koreje do Francuske, Velike Britanije, Španjolske i bivše Jugoslavije.

Program "Panorama" donosi pet filmova aktualne svjetske produkcije, rusku fantastičnu dramu "Buđenje" Vladimira Lerta, psihološki triler "Crna voda" Elberta van Striena, argentinsku apokaliptičnu komediju "Faza 7" Nicolasa Goldbarta, britanski film "Čudovišta" Garetha Edwardsa i nagrađivanu nekonvencionalnu božićnu priču "Djed Mraz iz pakla" finskog autora Jalmarija Helandera.

U programu "Orient Express" prikazat će se filmovi iz Japana i Koreje, azijskih zemalja s dugom žanrovskom tradicijom, "Kućna pomoćnica" Sang-soo Ima, "Demonski otok" Cheola-soo Janga, "Ubojica iz trgovine egzotičnih riba" Siona Sona, "Vidio sam vraga" Jee-woona Kima te "Nasilje" Takeshija Kitana.

Uz te programe, priredit će se program "Ponoćno ludilo" s filmovima strave i užasa te retrospektive filmova fantastike zemalja bivše Jugoslavije i japanskog ekspolatacijskog filma.

Retrospektiva "YU fantastika" donosi šest filmova nastalih od pedesetih do devedesetih godina, koji su danas kultni, a u svoje su vrijeme bili neuobičajeni. Među njima su dva filma Đorđa Kadijevića, prvi jugoslavenski horor film "Leptirica" iz 1973. i "Sveto mjesto", potom drugi jugoslavenski horor film "Izbavitelj" iz 1976. Krste Papića te "Gosti iz galaksije" Dušana Vukotića, "Ritam zločina" Zorana Tadića i "Čudotvorni mač" Vojislava Nanovića.

Program "Japanski eksploatacijski film" pod geslom "good movies, bad taste" prikazat će pet novijih naslova japanskih filmskih kuća. Japanska kinematografija na tom je području, od 'J-horrora', 'pink eigua' do 'V-cinema', izrazito vitalna, što je i posljedica nepostojanja cenzure.

Iz te produkcije predstavit će se pet filmova, "Odred mutantica" Noborua Iguchija, Yoshihira Nishimure i Taka Sakaguchija, "Gejša vs. Ninja" Goa Ohare, "Smrtna kazna.com" Ryote Sakamakija, "Igra smrti" Yoheia Fukude i "Karate-Robo Zaborgar" Noborua Iguchija.

24.06.2011. 20:29:09
http://metro-portal.hr/prvi-festival-fantasticnog-filma-od-2-do-9-srpnja/60531/