Metro-portal.hr

objavljeno 16.12.2009. 06:25:54
Izgled čini čovjeka?

Prvi dojam ipak je bitan

Istraživači su otkrili da se osobnost neke osobe točno odražava u njenom fizičkom izgledu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)

Otkrili su kako se nivo samopouzdanja, otvorenosti pa čak i pobožnosti može točno odrediti prema fotografiji određene osobe.

Volonteri koji su sudjelovali u istraživanju, koje je provelo nekoliko sveučilišta uključujući i Cambridge, morali su odrediti osobnost osobe samo na temelju fotografije. Svaka osoba načinila je dvije slike, jednu prema zahtjevima istraživača, i jednu prema slobodnoj volji.

Procjene volontera bile su prilično slične onome kako se osoba na fotografiji sama ocijenila. I dok su volonteri uspjeli točno odrediti osobnost preko obje fotografije, njihove procjene bile su ipak točnije kada su promatrali sliku koja je načinjena prema slobodnoj volji.  To sugerira da kada osoba sama može kontrolirati pozu, više odražava vlastitu osobnost.

Na takvim fotografijama volonteri su mogli točno odrediti emocionalnu stabilnost, otvorenost i druge osobine subjekta. ˝Kao što smo i predvidjeli, fizički izgled služi kao kanal preko kojeg se osobnost manifestira, a promatrač na taj način može otkriti njezine mnoge aspekte˝, zaključili su znanstvenici.

16.12.2009. 06:25:54
http://metro-portal.hr/prvi-dojam-ipak-je-bitan/28664/