Metro-portal.hr

objavljeno 06.10.2010. 08:16:35
VLADARI SVIJETA

Prvi dinosauri bili su veličine mačke

Dinosauri su)u početku bili sitne životinje koje su hodale na četiri noge pokazali su otisci stopala stari 250 milijuna godina pronađeni u Poljskoj

Prvi dinosauri bili su veličine mačke
Prvi dinosauri bili su veličine mačke (Wikipedia/ilustracija)

Maleni otisci stopala pronađeni u Poljskoj svjedoče da su prvi dinosauri bili sitne životinje koje su hodale na četiri noge i vjerojatno postale vladari svijeta tek nakon što su u masovnom izumiranju iščezli mnogi veliki gmazovi, objavili su znanstvenici.

Otisci stopala stari 250 milijuna godina najstariji su dokaz postojanja dinosaura, rekli su Stephen Brusatte iz Američkog muzeja povijesti prirode u New Yorku i njegovi suradnici. Životinja je bila veličine male domaće mačke i živjela je pored rijeka gdje su bujali veći krokodili.

"Opisujemo neosporno najstariji fosil loze dinosaura: otisak stopala iz ranog Trijasa (star oko 250 milijuna godina) iz Poljske", napisao je Brusatteov tim u časopisu Britanskog kraljevskog društva Proceedings of the Royal Society B.

>> Leteći dinosaur snimljen iznad jezera u Argentini?

"Ovi otisci stopala, zajedno s onim s dva malo mlađa mjesta, daju važan uvid u podrijetlo i ranu evolucijsku povijest dinosaura. Oni ukazuju da su najraniji rođaci dinosaura bili veoma male životinje sa stopalima dugim samo nekoliko centimetara koje su hodale na četiri noge i bile veoma rijetke u usporedbi s njima suvremenim gmazovima", stoji u tekstu.

Ironija je da fosili ukazuju kako je masovno izumiranje vrsta omogućilo malim i rijetkim dinosaurima da se razmnože, a takav događaj se ponovio prije 65 milijuna godina kada su udar asteroida i vulkanske aktivnosti doveli do izumiranja dinosaura i omogućili sisavcima da napreduju.

"Novi otisci stopala postavljaju samo malo kasnije datum najvećeg masovnog izumiranja svih vremena (događaj na prijelazu Perma u Trijas) ukazujući da je do nastanka dioosaura došlo neposredno akon ove katastrofe", napisali su istraživači.

Oni su također otkrili otiske stopala od prije 246 milijuna godina koje su ostavili dvonožni dinosauri po imenu Sphingopus, što je najstariji dokaz postojanja dvonožnih dinosaura.

>> Dinosaur veličine ptice štrcao je otrov i jeo živi plijen

"Prvih 20-50 milijuna godina povijesti dinosaura oni i njihovi najbliži rođaci su živjeli u sjeni njihovih mnogo raznolikijih, uspješnijih i brojnijih rođaka nalik na krokodile", rekao je u priopćenju Brusatte. (hina/metro-portal)

06.10.2010. 08:16:35
http://metro-portal.hr/prvi-dinosauri-bili-su-velicine-macke/49292/