Metro-portal.hr

objavljeno 11.09.2010. 01:45:12
Živio novi ministar kulture!

Prvi dan Zagrebi! festivala

Neviđeni borilački spektakl 'Meč za titulu ministra kulture Republike Hrvatske', koji je trebao promijeniti političku i kulturnu sliku naše države, okupio je brojne znatiželjnike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Silvije Selman/Zagrebi!)

Povijesnim mečom koji se nije ni dogodio otvoreno je jučer 3. izdanje Zagrebi! Festivala, koji nastaje u srazu s događanjima koja se kritički odnose prema sredini u kojoj djeluju, ove godine pod sloganom Kultura je pod kožom, zagrebite!

Performans Siniše Labrovića, doista neviđeni borilački spektakl 'Meč za titulu ministra kulture Republike Hrvatske', koji je trebao promijeniti političku i kulturnu sliku naše države, okupio je brojne znatiželjnike. Po prvi puta u povijesti boksačkog sporta i demokratskih nadmetanja, jedan je ministar doveden u poziciju da brani svoju funkciju u ringu. Božu Biškupića, ministra kulture, na meč prema pravilima međunarodne boksačke federacije, pod geodetskom kupolom na Trgu kralja Tomislava, izazvao je ovaj cinični umjetnik. Sinišu Labrovića zvanog Vlaška šaka, komentator Vili Matula najavio je kao žestokog borca, iako od aktualnog ministra kraći za nekoliko titula i saborskih mandata, koji se drskošću i upornošću nametnuo kao ulični borac.

S druge strane aktualni ministar Božo Biškupić najavljen je kao salonski borac, kolekcionar, fotograf, ministar i pjesnik, četiri puta saborski zastupnik, dva puta ministar i nikad poražen u ringu, no svejedno se nije pojavio, s isprikom da je miroljubive naravi i da se ne namjerava tući. Zato je predao meč bez dodatnih objašnjenja. Zateknut nedžentlmenskim i nesportskim ponašanjem svoga protivnika, Labrović je primio pobjednički pojas te je time proglašen novim ministrom kulture Republike Hrvatske. Mandat mu počinje u ponedjeljak, 13. rujna u 8:00 sati, kada će zauzeti svoju fotelju u Runjaninovoj 2. 

S kritikom vlasti nastavio je multimedijalni umjetnik Marko Marković u svom najnovijem performansu 'Nije zlato sve što sija'. Na suvremenom stupu srama izdržavao je kaznu u obliku javnog rugla, nekad primjenjivanu na izopaćenim pojedincima, a danas, kada su buntovni pojedinci daleko na marginama, u obliku Sramote prišivenu svima nama. Navrh zlatnog stupa pročitao je Program Vlade RH za mandat 2009.-2011., njegova temeljna polazišta, ciljeve i program, koji su prema Markoviću ostali pusta obećanja i zato su sramota. Za sve nas Marković će trpjeti i sutra kada će nastaviti svoj performans na istom mjestu.

Na uglu Varšavske i Gundulićeve ulice s balkona na trećem katu, nizozemski socijalno-politički angažirani umjetnik Jonas Staal pokazao je osjetljivost i na jedan zagrebački problem. U za Zagrebi! posebno osmišljenoj instalaciji 'Reflektor' dugim usmjerenim svjetlom reflektora cijele je večeri ispraćao svakog prolaznika ove 'od nataloženih zbivanja društveno i politički otežale lokacije', promatrajući reakcije onih pod reflektorom.

Istovremeno u Zagrebačkom plesnom centru gledali smo multimedijalni projekt suvremene plesačice i koreografkinje Maide Whiters i njene Dance Construction Company. Moderna tragedija u grčkom stilu 'Zbogom - kraj svijeta kakvog poznajemo ili pleši na putu za raj' nastaje u interakciji s uživo stvaranom elektroničkom glazbom (Steve Hilmy) i projekcijom u kojoj se izmijenjuju fotografije afričke savane, polarnih krajolika, prirodnih katastrofa i apstraktnih vizuala (Ayodamola Okunseinde). Izvedba ekstremna u raspoloženjima i apsurdima, baš kao i ekstremne vremenske prilike o kojima govori, prikazuje ljude kako hipnotizirano, nepomično, arogantno i nevino promatraju požare, erupcije vulkana i nafte, kopnjenje polarnih kapa, prženje zemlje i podizanje razina mora diže. Nevjerojatno vividna za svoje godine, Maida Whiters dominirala je pozornicom tijekom cijele predstave.

Za kraj prvog dana Festivala poljski duo Suka Off izveo je performans 'Crveni zmaj', dio ciklusa 'Zmaj' unutar kojeg razvijaju projekte nastale istraživanjem sintetičkih materijala i konteksta u kojem takvi materijali mogu biti značajan dramaturški element. Tako je nagog osnivača skupine, Piotra Wegrzynskog, presvučenog tek tankim slojem crvenog lateksa koji simulira kožu, pomoću crvenih niti razapinjala i time postupno 'otkožavala' njegova partnerica Sylvia Lajbig. Uz hipnotizirajuću glazbu i zvuke škripanja gume, on se konačno oslobađa 'odijela' koje ostaje visiti razapeto.

U suradnji s Dokukinom, jedinstvenim kinom specijaliziranim za dokumentarce, ostvaren je prvi dio filmskog programa, koji tematizira borbu 'malih protiv velikih', 'Davida i Golijata'. Prikazan je tako neizvjesan švedsko-danski dokumentarac Banane!* redatelja Fredrika Gerttena, o istrazi u prehrambenom divu Dole Food koji u proizvodnji koristi zabranjene pesticide, uzročnike sterilnosti, te film Simone Bitton Rachel, o dvadesettrogodišnja američka mirovna aktivistica Rachel Corrie, navodno namjerno pregaženoj buldožderom izraelske vojske u području Gaze dok je pokušavala spriječiti rušenje jednog palestinskog doma.

Ulaznice za večerašnji koncert grupe D.A.F. i danas možete kupiti u mreži Ticketproa po pretprodajnoj cijeni (135 kn), a na blagajni Kluba Močvara te online na www.ticketpro.hr po 160 kuna.
O ostatku današnjeg programa možete se informirati na www.zagrebi.com.

11.09.2010. 01:45:12
http://metro-portal.hr/prvi-dan-zagrebi-festivala/47724/