Metro-portal.hr

objavljeno 08.02.2011. 13:15:00
ZABRANJEN MU ULAZ

Prvi britanski novinar protjeran iz Rusije

Rusija je na zahtjev službe sigurnosti protjerala dopisnika Guardiana u Moskvi Lukea Hardinga

Fotografija vijesti

Britanski novinar se prošli tjedan vraćao iz Londona u Moskvu, a u zračnoj luci ga je dočekala ruska policija, zadržala 45 minuta i vratila u zrakoplov za London. Hardingu razloge za izgon nisu priopćili, osim što mu je jedan policajac rekao da mu je "Rusija za petama".

Kako javlja RIA Novosti, Hardingu je zabranjen ulaz u Rusiju na traženje jedne od ruskih služba sigurnosti. Među raznim temama o kojima je Harding pisao u posljednje vrijeme ističu se depeše WikiLeaksa u kojima se navodi da je Rusija pod vodstvom Vladimira Putina "postala virtualna mafijaška država" i u kojima se odnos premijera Putina i predsjednika Dmitrija Medvedeva opisuje kao onaj Betmana i Robina.

Luke Harding, dobitnik više novinarskih nagrada, radio je u New Delhiju, Berlinu i Moskvi. Za Guardian je pratio nekoliko kriznih žarišta, među kojima i ratove u Iraku i Afgansitanu. Rusko ministarstvo vanjskih poslova još se nije službeno očitovalo o ovom, prvom protjerivanju nekog britanskog novinara iz Moskve od završetka Hladnog rata.

08.02.2011. 13:15:00
http://metro-portal.hr/prvi-britanski-novinar-protjeran-iz-rusije/55095/