Metro-portal.hr

objavljeno 18.03.2011. 21:50:42
MALA KOLIČINA

Prve radioaktivne čestice na Zapadnoj obali SAD-a

Materijal je "tako sitan da se sastoji samo od nekoliko čestica", ne predstavlja opasnost za zdravlje

Fukushima
Fukushima (Wikipedia)

Radioaktivne čestice koje vjerojatno dolaze iz Fukushime otkrivene su na Zapadnoj obali SAD-a, rekla su u petak dva diplomatska izvora za Reuters, prenosi Hina.

Razina radijacije je preniska da bi naškodila ljudima, dodali su. Jedan diplomat, citirajući informaciju mreže međunarodnih promatračkih stanica, opisao je materijal kao "tako sitan da se sastoji samo od nekoliko čestica".

"To je nevažno, razina je preniska", rekao je drugi diplomat.

Organizacija za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih proba (CTBTO), neovisno tijelo za praćenje mogućeg kršenja zabrane sa sjedištem u Beču, ima više od 60 promatračkih stanica diljem svijeta, uključujući jednu u Sacramentu u Kaliforniji.

One mogu zabilježiti vrlo malu količinu radioaktivnih čestica, kao što su izotopi joda.

Prvi diplomat je kazao kako izgleda da je stanica u Sacramentu zabilježila samo jedan radioaktivni atom, te da je prepostavka da on dolazi iz Fukushime.

The New York Times je prenio prognozu CTBTO-a o mogućem smjeru kretanja radioaktivnog zagađanja iz Fukushime, koje se kreće preko Tihog oceana, a u četvrtak je trebalo stići do Aleutskog otočja, ispred obale Aljaske, a u petak do juga Kalifornije.

18.03.2011. 21:50:42
http://metro-portal.hr/prve-radioaktivne-cestice-na-zapadnoj-obali-sad-a/56674/