Metro-portal.hr

objavljeno 19.09.2013. 18:14:00
ZANIMLJIVO

Prva prognoza Oscara Nemilosrdnih gadova

U sljedećih nekoliko mjeseci zasigurno će se pojaviti još poneki naslov kojeg trenutno nema na radaru, poneki od sadašnjih favorita možda će prerano izgoriti

Može li Gravity do Oscara?
Može li Gravity do Oscara? (Arhiva)

Iako kalendarski jesen još nije ni počela, a sezona filmova koji imaju ozbiljne oskarovske ambicije tek se zahuktava, obrisi kandidata za Oscare koji će biti podijeljeni početkom sljedeće godine već se naziru. Pa čak i više od toga: upravo završeni filmski festival u Torontu koji već neko vrijeme figurira kao najvažniji filmski festival na sjevernoameričkom kontinentu otkrio je mnoge favorite, dok ostali tek čekaju priliku da se nametnu.

Naravno, u sljedećih nekoliko mjeseci zasigurno će se pojaviti još poneki naslov kojeg trenutno nema na radaru, poneki od sadašnjih favorita možda će prerano izgoriti, a uletiti će još i neki totalni autsajder na kojega nitko nije računao, no Nemilosrdni gadovi drsko su se usuditi prognozirati filmove koji će gotovo sigurno ući među nominirane. Koliko im je to uspjelo provjerit ćemo 16. siječnja kad budu objavljene nominacije, a zatim i 2. ožujka kad Ellen DeGeneres, nova stara voditeljica, zaključi ceremoniju dodjele Oscara.

U svakom slučaju, jedan od onih koji zasigurno ima najviše posla pripremajući govore uoči dodjele je George Clooney kojeg bi, nakon prošlogodišnjeg trijumfa s „Argom", ove godine mogle zadesiti nominacije u čak tri kategorije: za najboljeg režisera („The Monument Men"), najboljeg glumca („The Gravity") i producenta čak dva filma s velikim izgledima u kategoriji najboljeg filma: „August: Osage County" i već spomenuti „The Monument Men".

Trenutno kao najveći favorit figurira film Stevea McQueena „12 Years a Slave" koje je nedavno dobila nagradu publike ne festivalu u Torontu, no velike izglede imaju i svemirski triler „Gravity" meksičkog redatelja Alfonsa Cuaróna, biografski film o notornom američkom brokeru Jordanu Belfortu „The Wolf of Wall Street" Martina Scorsesea i „Kapetan Phillips" s Tomom Hanksom u ulozi kapetana broda kojeg su oteli somalijski pirati.

Kompletnu prognozu najvećih favorita za ovogodišnje Oscare možete naći na portalu Nemilosrdni gadovi.

19.09.2013. 18:14:00
http://metro-portal.hr/prva-prognoza-oscara-nemilosrdnih-gadova/80567/