Metro-portal.hr

objavljeno 24.07.2012. 13:25:00
SPAS

Prva pomoć kod ljetnih nevolja

Ljeto nam donosi pregršt mogućnosti za ozljede, a treba znati kako se najbolje liječe

Ako se se prepekli na suncu, zamotajte se u mokru plahtu
Ako se se prepekli na suncu, zamotajte se u mokru plahtu (Arhiva)

Ljeto i more su dvije krasne stvari koje uz užitak i veselje mogu biti i priličo bolna iskustva zbog mnoštva opasnih životinjica i situacija u kojima se možemo naći. Prva pomoć na licu mjesta obično je i više nego dobrodošla, a ponekad ni ne morate otići liječniku ako problemu pristupite na pravi način.

Meduze su opaka mala bića koja vas u vodi mogu prilično jako opaliti žarnjacima, i to boli kao rijetko što. Kako se zapravo radi o malim žalcima koji ostanu u koži, dovoljno je ožareno mjesto potopiti u mješavinu tople vode i octa i nakon par minuta komadićem plastike, npr. bankovnom karticom, ostružete žalce, isperete mjesto vodom i stvar je riješena.

Ubodi i ugrizi morskih životinja tretiraju se što je moguće toplijom vodom ili oblozima, pošto su otrovi morskih životinja termolabilni i na taj će se način rastvoriti. Naravno, ako vas nešto baš jako opali i nastanu mjehuri, ipak ćete morati posjetiti liječnika.

Neke se situacije rješavaju hladnim oblozima, poput uboda pčela. Ako je žalac zapeo u koži, izvadite ga i stavite odmah nešto hladno na mjesto uboda, poput obloga, hladne boce vode ili noža koji ste ponijeli za rezanje lubenica i voća. Kada vas ubode u prst, odmah skinite prsten ako ga imate na tom prstu.

Jednako tako, ako ste bili neoprezni i dobili opekline od sunca, namočite plahtu u vodu i umotajte pocrvenjele dijelove tijela, mijenjajući je čim se malo ugrije. U slučaju da se koža počne guliti, svratite do liječnika ili isperite opečena mjesta fiziološkom otopinom i stavite vazelinsku gazu.

24.07.2012. 13:25:00
http://metro-portal.hr/prva-pomoc-kod-ljetnih-nevolja/72825/