Metro-portal.hr

objavljeno 08.04.2008. 22:43:31

Prva očna banka počela s radom

Više od tristo pacijenata čeka na transplantaciju rožnice i drugih očnih tkiva

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi uložilo je 350.000 kuna u opremanje prostora i edukaciju
Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi uložilo je 350.000 kuna u opremanje prostora i edukaciju

U KBC-u Zagreb jučer je proradila Očna banka, prva javna banka tkiva u Hrvatskoj koja će prikupljati i obrađivati rožnice i druga očna tkiva potrebna za transplantaciju, na što čeka više od tristo pacijenata.

U proteklih mjesec dana iz očne su banke na transplantaciju poslane četiri rožnice, a liječnici se nadaju da će postojanje banke dati zamaha razvoju transplantacijskog programa u oftalmologiji. Opremanje prostora i edukaciju djelatnika financiralo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi sa 350.000 kuna.

- Otvaranje očne banke mali je korak u zdravstvu, ali za tristotinjak ljudi koji čekaju da ugledaju svjetlo, to je izlaz na kraju tunela -  rekao je ministar zdravstva Darko Milinović na svečanosti otvorenja, najavivši ujedno stvaranje jedinstvene Nacionalne liste pacijenata koji čekaju na transplantaciju rožnice.

Nada za slijepeNovom metodom eksplantira se samo rožnica, a ne cijelo oko. Tkivo se uzima jedva vidljivim zahvatom na oku darivatelja, a istodobno se daruje vid i nova kvaliteta života slijepim osobama. 

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi pozvalo je bolnice da do kraja travnja dostave podatke o broju pacijenta koji trebaju taj zahvat, kako bi se dobio uvid u stvarne potrebe. Transplantacija rožnice sada se obavlja jedino u KB Sestara milosrdnica gdje je lani, zahvaljujući multiorganskim transplantacijama, presađeno četrdesetak rožnica.

Voditeljica Očne banke prim. Mirjana Nasić istaknula je kako se osim tkiva rožnice u očnoj banci vrši obrada i ostalih tkiva poput amnijske membrane koja služi za liječenje teških upalnih i degenerativnih bolesti rožnice, te tkiva bjeloočnice koja služe za rekonstruktivne zahvate u plastičnoj kirurgiji.

Kako bi se povećao broj darivatelja, uvedena je nova metoda kojom se eksplantira samo rožnica, a ne cijelo oko. U zemljama koje se susreću s dugim listama čekanja upravo je to znatno povećalo broj darivatelja.    (METRO)

08.04.2008. 22:43:31
http://metro-portal.hr/prva-ocna-banka-pocela-s-radom/5582/