Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2011. 22:33:37
U LIBIJI JE PAKAO

Prvi radnici Geofizike stigli iz Libije u Zagreb

U Libiji se nalazi 500-tinjak hrvatskih državljanina, na sigurnom su i sutra će biti evakuirani

Pleso
Pleso (Wikipedia)

Redovitom zrakoplovnom linijom iz Tripolija preko Beča u Zagreb su stigla prva dva hrvatska državljana od njih 500-tinjak koliko ih se nalazi u nemirima zahvaćenoj Libiji, prenosi Hina. Sutra se očekuje nastavak evakuacije, doznaje se u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Dva djelatnika Geofizike u Zagreb su stigla oko 20,30 minuta, rekao je Hini glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun. Sutra se očekuje, bude li sve u redu, prebacivanje redovitom linijom preko Frankfurta i Beča u Zagreb skupine od 32 djelatnika Geofizike, kazao je Dragun.

Očekuje se i daljnje okupljanje ostalih hrvatskih državljana u zračnoj luci u Tripoliju koje će se prema mogućnosti prebacivati na sigurna odredišta. Evakuacija će se zasad obavljati redovitim linijama dok se ne dobije dozvola za izvanredne letove.

Hrvatski državljani u Libiji, prema podacima MVPEI-a, nalaze se na sigurnom.

Zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Libiji, u MVPEI-u je osnovan Krizni stožer za pomoć hrvatskim državljanima koji se nalaze u toj zemlji, priopćeno je u ponedjeljak iz MVPEI-a. Krizni stožer, zajedno s predstavnicima tvrtki u kojima su hrvatski državljani zaposleni, radi na njihovu povratku.

Trenutno se u Libiji, navodi MVPEI, nalazi 500-tinjak hrvatskih državljana od kojih je oko 380 angažirano preko hrvatskih tvrtki (Mont-montaža, Vijadukt, Crosco, Geofizika), 50-ak ih je zaposleno u inozemnim kompanijama, dok preostali imaju dvojno državljanstvo. MVPEI je s hrvatskim državljanima u stalnom kontaktu preko hrvatskog veleposlanstva u Tripoliju, a prema podacima Hrvatske gospodarske komore, nakon sastanka s predstavnicima tih tvrtki, sve imaju razrađene planove za evakuaciju.

21.02.2011. 22:33:37
http://metro-portal.hr/prva-dva-hrvata-sretno-stigli-iz-libije-u-zagreb/55645/