Metro-portal.hr

objavljeno 19.06.2021. 13:01:00
BRAVO

Prva drzava koja je zabranila trgovinu krznom

Izrael je prva država koja je zabranila prodaju krzna - dosad su trgovinu krznom zabranili grad São Paolo i američka savezna država Kalifornija

Nema više...
Nema više... (Prijatelji životinja)

Nakon nedavne vijesti da je Estonija zabranila uzgoj životinja radi krzna, slijedi oduševljenje jer Izrael je postao prva država na svijetu koja je zabranila i prodaju krzna! „Ova povijesna odluka rezultat je dugogodišnjih napora Međunarodne koalicije za borbu protiv krzna i lokalnih organizacija, što pokazuje da svijet nezaustavljivo korača prema okončanju stravičnog mučenja i ubijanja životinja u industriji krzna", poručuje udruga Prijatelji životinja koja je odigrala ključnu ulogu u donošenju zabrane uzgoja životinja radi krzna u Hrvatskoj.

Prošloga tjedna, danas već bivša, izraelska ministrica zaštite okoliša Gila Gamliel potpisala je uredbu kojom se zabranjuje trgovina krznom u Izraelu i pritom izjavila: „Korištenje životinjskoga krzna za izradu kaputa ne može biti opravdanje za okrutnu industriju ubijanja životinja koja stoji iza toga." Dodala je da je korištenje kože i krzna divljih životinja za modnu industriju nemoralno i nepotrebno, a čak 86 % Izraelaca dalo je potporu zabrani trgovine. 

I Dan Mathews, viši potpredsjednik kampanja PETA-e, najveće svjetske organizacije za prava životinja, i počasna direktorica PETA-e, glumica Pamela Anderson, osobno su lobirali kod državnih dužnosnika u Tel Avivu i apelirali na premijera Benjamina Netanyahua da podrži zabranu krzna. Pamela Anderson zahvalila je ministrici Gamliel i napisala joj da će njezin potez pomoći zaštititi milijune životinja svake godine koje bi u protivnom bile zatučene, ubijene električnom strujom ili bi ih žive oderali.

Uzgoj životinja za krzno iznimno je bešćutan. Životinje cijeli život provode zatvorene u tijesnim, prljavim kavezima u kojima se ne mogu kretati, a na kraju su podvrgnute mučnom ubijanju lomljenjem vratova, gušenjem, trovanjem ili genitalnom elektrokucijom. Stoga ova pobjeda pripada svim nesretnim životinjama koje pate i umiru zbog ljudske taštine.

 „Osim što će izraelska zabrana spasiti brojne životinje iz pakla industrije krzna, postoji još jedan razlog da države slijede primjer Izraela. Natrpavanje bolesnih životinja u nehigijenske uvjete na farmama krzna stvara savršeno uzgajalište smrtonosnih bolesti. Novi koronavirus pronađen je na farmama krzna u desetak zemalja - Kanadi, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Latviji, Litvi, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj, Švedskoj i SAD-u, što je rezultiralo masovnim pokoljem desetaka milijuna životinja", upozoravaju Prijatelji životinja. 

Dosad su proizvodnju, prodaju i uvoz krzna zabranili najveći brazilski grad São Paolo i američka savezna država Kalifornija. Krzno su iz svojih kolekcija izbacili brojni vrhunski dizajneri i trgovci, među kojima su velika imena svijeta mode: Burberry, Gucci, Versace, Michael Kors, Jimmy Choo i Giorgio Armani

Prijatelji životinja pozdravljaju ovu pobjedu za životinje i humanost te pozivaju sve da ne kupuju i ne nose odjeću i obuću od životinjske kože i krzna, već da se okrenu sveprisutnim etičkim i ekološkim alternativama. Popis trgovina koje ne prodaju krzno može se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr

19.06.2021. 13:01:00
http://metro-portal.hr/prva-drzava-koja-je-zabranila-trgovinu-krznom/132693/