Metro-portal.hr

objavljeno 17.07.2013. 18:30:00
DOKTORE ...

Provjerite jeste li hipohondar

Kako se hipohondrija klasificira kao psihički poremećaj, ne bi bilo loše na vrijeme prepoznati njene simptome

Znate li sve bolje od liječnika?
Znate li sve bolje od liječnika? (Shutterstock)

Hipohondrija nije nimalo bezazlena stvar kad se razmaše, jer vas može odvesti u pravi pakao u glavi, da ne spominjemo poguban utjecaj na zdravlje kad počnete sami zaključivati od čega bolujete.

Stoga, evo par simptoma koji će vam jasno dati do znanja da ste prešli tanku liniju i postali pravi hipohondar kojem hitno treba pomoć.

Ako ste opsesivno opterećeni raznoraznim pretragama, to vam je jasan prvi znak da nešto nije u redu. Samoinicijativno vadite krv u privatnim laboratorijima i tražite što znače vrijednosti na internetu? Hmmm, vrijeme je da se zamislite.

Kad ste sto posto sigurni da imate neku boleštinu i u svemu što radite tražite njene simptome, to vam je siguran drugi znak da bi bilo krajnje vrijeme da svratite do liječnika, ali samo po uputnicu za stručnu pomoć ... psihijatra, naravno.

Uz to, ako ste već dobili svoj inventarski broj u čekaonici liječnika opće prakse i znate kako se zovu unuci od sestre, u koju školu idu i kakve ocjene imaju, vjerujte da ste pretjerali i da, opet, trebate samo onu uputnicu ...

Ako se pritom ulovite da svim svojim prijateljima pričate o svojim tegobama, pritom se žaleći što u našim bolnicama nema niti jedan dr. House, možete se slobodno kladiti da će vas početi izbjegavati.

Kad svemu navedenom dodate stres i njegove simptome i posljedice, pa začinite s par paničnih napada jer, eto, boleština napreduje a doktori je ne mogu pronaći, na sigurnom ste putu za promatranje u obližnjoj psihijatrijskoj ustanovi. 

Preporuka: ako imate barem tri ova simptoma, ujutro pred ogledalom nemojte zijevati i gledati grlo ili kakve su vam oči, nego si opalite šamarčinu i objasnite sami sebi zašto nije dobro biti hipohondar.

17.07.2013. 18:30:00
http://metro-portal.hr/provjerite-jeste-li-hipohondar/79318/