Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2008. 21:13:14
LAŽNE OPTUŽBE

Protutužba ‘pirata’

RIAA je podigla tužbe protiv čak 40.000 Amerikanaca - a tuženi su odlučili uzvratiti udarac protutužbom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ivan Klemenčić)

BusinessWeek se osvrnuo na subotnji Svjetski dan zaštite intelektualnog vlasništva intrigantnom pričom o Amerikanki Tanyji Andersen, koja je odlučila tužiti Američko udruženje glazbene industrije (RIAA) zbog zavjere i iznude te traži odštetu od 5 milijuna dolara.

Ovo je prvi takav slučaj nakon što je RIAA pokrenula sudske postupke protiv oko 40.000 američkih građana. Od tog golemog broja samo stotinjak ih je završilo na sudu, dok su se ostali odlučili nagoditi. Tanya Andersen ispričala je kako joj je na kućnu adresu došla omotnica s obavijesti internetskih providera da su njeni podaci predani RIAA-u.

Zavjera i IznudaAmeričko udruženje glazbene industrije zaprimilo je tužbu zbog zavjere i iznude, nakon što su lažno optužili za piratstvo i tražili nagodbu od 5000 dolara. 

Nakon toga, dobila je pismo odvjetničkog ureda u Los Angelesu u kojem je se obavještava o tome da ju je nekoliko glazbenih kompanija tužilo zbog razmjene njihove glazbe na internetu. Nešto kasnije primila je poziv u kojem joj je rečeno kako su se kompanije spremne nagoditi i preskočiti suđenje ako plati 4000 do 5000 dolara. 

- Ovdje nije riječ o zaštiti prava nego o najobičnijoj iznudi - rekao je Tanyjin odvjetnik Lory R. Lybeck, koji tvrdi i kako većina pjesama koje su joj stavljene na teret ne odgovaraju njenom glazbenom ukusu.   (METRO)

27.04.2008. 21:13:14
http://metro-portal.hr/protutuzba-pirata/6400/