Metro-portal.hr

objavljeno 25.07.2008. 13:19:10
Osvježenje i zabava

Protresi me, popij me i... zavedi me

Vruće vam je? Počastite se koktelom. Za dan neka to bude bezalkoholni osvježavajući napitak ili nešto hranjiviji frape pripremljen od hladnog mlijeka i voća. A za večer - zna se: malo alkohola, leda i voćnih sokova, shaker i party može poč

Fotografija vijesti

Zima je iza nas. Kako se najbolje osvježiti? Jedno od najpopularnijih pića koje se konzumira kada postane prevruće su kokteli. Većina ljudi zna što su kokteli, ali odakle nam dolaze, to je već nepoznanica.

Kažu da je koktel početkom prošlog stoljeća došao iz SAD-a u Europu, gdje vrlo brzo postaje jedno od popularnih pića. U doslovnom prijevodu koktel znači pijetlov rep, a postoje razna tumačenja zašto ga se tako naziva. Prema jednome od njih, tijekom održavanja borbi pijetlova u Americi poraženom bi se pijetlu iščupao rep koji bi se zatim stavljao u čašu s raznim pomješanim pićima i time bi se nazdravljalo.

U koktele se ubrajaju sve mješavine raznih pića: likera, vina, pjenušca, mlijeka s dodacima šećera i leda te voća. Dijele se u dvije osnovne skupine: alkoholne i bezalkoholne. Nikako ga ne možemo pripremiti bez shakera, električnog  miksera, barske žlice ili čaše za miješanje.

Neka kokteli budu i vizualno privlačni, pa ih ukrasite višnjama, limunom, narančom ili ananasom, a neke maslinom ili celerom. Volite li eksperimentirati, koktele možete pripremati i sami. Kod pripremanja koktela, postupak treba biti što kraći, da se led ne bi previše otopio. 

A da bi se napravio kvalitetan koktel treba znati dobro upotrijebiti recept odnosno znati šta znače mjere u njima.

Po europskom standardu mjera, razlikujemo dvije skupine: četvrtinske i trećinske mjere. Količina se računa u gramima a ne u centilitrima jer se za mješanje često koriste i sastojci kao što su: voće, povrće, sladoled, šećer i sl. Mogu se piti prije jela, kao aperitivi, i poslije jela, kao digestivi. No, nikada se ne piju tijekom obroka.

Svatko ima svoj koktel...

1. Kratka pića ili takozvane flipove koji se rade od žumanjka, šećera i alkoholnih pića. Hranjivi su i osvježavajući, a najčešće se piju u prijepodnevnim satima. Pripremaju se u čašama.

2. Duga pića ili takozvane fisove. To su hladna, osvježavajuća pića pripremljena od alkohola, voćnih sokova, šećera i soda-vode. Pripremaju se u shakeru.

3. Mliječne mješavine, najzahvalnija bezalkoholna miješana pića koja se rade od voća, voćnih sokova, mlijeka, sladoleda i kave. Pripremaju se slično kao i svi kokteli. Najpopularniji su frapei (frappé), što na francuskom znači rashlađeno piće. Frape je jedno od omiljenih ljetnih pića, kako odraslih, tako i djece. Zbog svoje hranjivosti katkad može zamijeniti i obrok. Postoje alkoholni i voćni frapei. Voćne pripremamo pomoću električnog miksera, a prilikom pripreme moramo paziti na to da bude srednje gust. Kao dodatak u frape možemo staviti i sladoled ili slatko vrhnje.

Banana frape

Najpopularniji je onaj od banana. Recept je vrlo jednostavan pa ga možete pripremiti i sami. U električni mikser stavite 3 - 4 usitnjene kocke leda, zrelu bananu izrezanu na komadiće te 1 dl mlijeka, 1/3 mjerice pepito ruma i 3 žice šećera. Sve dobro izmiksajte, ali ne dulje od 20 sekundi, i frape je gotov. Samo ga treba uliti u čašu i ukrasiti po želji.

Ice-cream soude

Osvježit će vas i ice-cream soude to jest sladoled s osvježavajućim pićem. Sladoledu se doda osvježavajuće gazirano piće kao što su: kola, tonik ili gazirani sok od naranče, uz dodatak voćnog soka ili sirupa. Vrlo je osvježavajuć i jednostavan za pripremiti, a mogućnost miješanja je velika. Coca-Cola s mlijekom i voćem: U električni mikser stavimo 2 kocke leda i dodamo 50 g banana, 50 g mlijeka, 2 žlice šećera. Sve dobro izmiješamo te ulijemo u čašu i dolijemo Coca-Colu.

Vrijeme je za bolu...

Bole (od engleskog bowl pripremaju se od laganih, trpkih i kiselih vina, sezonskog voća, šećera, likera i pjenušavog vina u posebnim zdjelama za bolu. Pripremanje je jednostavno - vodite računa o tome da voće ne bude prezrelo. Za bolu od jagoda (umjesto jagoda možete koristiti bilo koje voće potrebno vam je 1 kg jagoda, opranih i narezanih u zdjelu, sok od 2 limuna, 1 l soka od jabuke. Stavite u hladnjak, barem dva sata, te potom dolijte 1 l tonika bitter lemon. Poslužite ohlađeno!

NAJPOPULARNIJI  KOKTELI

Bloody Mary

U čašu od 2 dl ulijemo:
1/1 vodke
2/1 soka od rajčice
1 barska žlica ljutog umaka
Malo soli i papra
Serviramo sa žlicom

Margarita

U rashlađenu čašu ulijemo:
2/3 tekile
1/6 triple seca
1/6 soka od limuna
Rub čaše napravimo od soli

Pina colada

U shaker stavimo 4 - 5 kocki leda
1/2 bijelog ruma
1/2 kokos likera
1/2 soka od ananasa
1/2 šlaga
Kratko i snažno izmiksamo

Manhattan

U raslađenu čašu ulijemo
2 - 3 kocke leda
2/3 viskija
1/3 crvenog vermuta
1 žlica Vlahovca
Na kraju ukrasimo trešnjom

Piše: Pripremila: Željka Furdek
25.07.2008. 13:19:10
http://metro-portal.hr/protresi-me-popij-me-i-zavedi-me/10215/