Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2020. 16:01:00
IZLOŽBE

Protreseni MUO priprema izložbu o - potresima

U potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka Muzej za umjetnost i obrt među onima je koji je pretrpio najveća oštećenja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

U rujnu je MUO ponovno otvorio svoja vrata posjetiteljima, a od idućega tjedna tamo ćemo moći pogledati još jednu novu izložbu, posvećenu upravo potresu.

Velikom izložbom Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. - 2020., posvećenoj 140. obljetnici djelovanja, koja se otvara 24. studenoga, MUO donosi priču o svojoj povijesti, sadašnjosti i pogledu u budućnost omeđenu dvama zagrebačkim potresima 1880. i 2020. godine, njegovim stradanjem, nadom i uzdizanjem do jednog od najznačajnijih muzeja u ovom dijelu Europe.

- Godinu velikih planova započetu 17. veljače 2020. obilježavanjem stotinu i četrdeset godina od osnutka Muzeja prekinuo je potres koji je 22. ožujka pogodio Zagreb. Nekoliko mjeseci nakon stradanja, radom, upornošću i optimizmom nastavljamo realizaciju izložbenog programa pripremajući veliku izložbu znakovitog naziva Protreseni MUO, najavljuju iz muzeja.

Izložba će na svojevrstan način prikazati sudbinu najvećeg hrvatskog i zagrebačkog umjetničkog muzeja u razdoblju između dvaju potresa.

- To je razdoblje između onog 9. 11. 1880. i ovog nedavnog, 22. 3. 2020. Želimo pokazati volju i snagu da, usprkos velikim oštećenjima, Muzej nastavi svojom djelatnošću na zaštiti, očuvanju i promoviranju hrvatske i europske kulturne baštine koja mu je povjerena na brigu i čuvanje, ističu iz muzeja.

Kroz više tematskih cjelina biti će predstavljena povijest muzeja, kronologija uspostave muzejskih zbirki, povijest gradnje i korištenja današnje muzejske zgrade kao i istaknute povijesne činjenice i okolnosti koje su dovele do formiranja danas značajnih muzejskih i galerijskih institucija poput Moderne galerije, Etnografskog muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla čiji su početci neraskidivo vezani uz MUO.

- Izložba će predstaviti nepoznatu povijest zagrebačkih muzeja, značajne hrvatske umjetnike i arhitekte te brojne druge kulturno-povijesne zanimljivosti, ističu autori izložbe.

Za potrebe ove izložbe pokrenut je i fotonatječaj na koji su se mogli javiti građani sa svojim fotografijama nastalima nakon potresa 22. ožujka, a neke izabrane fotografije uvrštene su u izložbu.

21.11.2020. 16:01:00
http://metro-portal.hr/protreseni-muo-priprema-izlozbu-o-potresima/128773/