Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2011. 14:33:13
AMERIKA

Prototip sretne osobe - muško, 39 godina, oženjen, 1 dijete

Najnesretnije među zaposlenim osobama su pak žene od 42 godine, profesionalke u svom poslu, neudate i bez djece

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Nije poznato kako stvari stoje u Hrvatskoj, ali sudeći prema novom istraživanju o kojem piše portal B92.net, najsretnija zaposlena osoba je muškarac, ima 39 godina, oženjen je, ima jedno dijete i ženu koja nema stalan posao. Ima godišnji prihod kućanstva između 150.000 i 200.000 dolara i viši položaj na poslu.

S druge strane, najnesretniji radnik je žena, 42 godine, neudata, s godišnjim primanjima ispod 100.000 dolara, koja radi na nekoj profesionalnoj poziciji (liječnica ili odvjetnica).

Istraživanje koje je obuhvatilo 670 američkih radnika pokazalo je da su muškarci općenito sretniji od žena, kako u uredu, tako i izvan njega. Također, muškarci češće prave pauze tijekom posla radi osobnih potreba i odmora.

Kao razlog ovakvoj različitosti kod spolova neke studije pretpostavljaju da bi to moglo biti zato što su žene razapete na više strana. U prošlosti su muškarci bili "hranitelji", dok su žene bile okrenute brizi oko kuće i djece. Onog trenutka kad su se uloge promijenile i kad su i žene počele zarađivati i nositi hranu u kuću, podrazumijevalo se da tu hranu trebaju i skuhati, pa žene nakon završenog radnog vremena posao nastavljaju kod kuće - kuhanje, pranje rublja, brigu oko djece. Udate žene koje imaju uspešnu karijeru provode u prosjeku 11 sati tjedno u obavljanju kućnih poslova, što iznosi 61 posto ukupnog vremena provedenog u kući.

To bi mogao biti realan razlog zašto žene češće pate od kroničnog stresa, glavobolje, mišićne napetosti, problema s težinom i depresije.

IMA POMOĆI

Jedna od najvažnijih stvari koju bi žene trebale shvatiti jest da ne mogu imati baš sve te da su dobro izbalansirane aktivnosti  ključ uspjeha.

Ravnoteža se postiže putem samospoznaje i jasnog određivanja vlastitih granica, životnih potreba i želja. Ako ste morate raditi 70 posto vremena tijekom dana, potrudite se da ostalih 30 posto  vremena posvetite samo sebi i stvarima koje vas ispunjavaju. I iznad svega, ne ustručavajte se podijeliti teret.

27.09.2011. 14:33:13
http://metro-portal.hr/prototip-sretne-osobe-musko-39-godina-ozenjen-1-dijete/63694/