Metro-portal.hr

objavljeno 27.08.2010. 16:58:37
TKO IM ŠTO MOŽE

Protjerivanje Roma - Francuska tvrdi da poštuje zakon

UN proziva Francusku zbog protjerivanja Roma u Rumunjsku, a francusko ministarstvo vanjskih poslova odgovara da su ljudska prava ispoštovana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Francuska, točnije njezino ministrastvo vanjskih poslova, tvrdi da u protjerivanju Roma poštuje zakon dok odbor Ujedinjenih naroda za uklanjanje rasne diskriminacije (CERD) u petak poziva službeni Pariz da izbjegne kolektivna protjerivanja Roma.

U nizu preporuka 18 stručnjaka CERD-a izrazilo je zabrinutost zbog protjerivanja stotina Roma iz Francuske u Rumunjsku te "zbog političkog govora diskriminatorne prirode" kakav se čuje u Francuskoj.

Stručnjaci su posebno zabrinuti zbog Roma koji su žrtve "porasta nasilja rasističkog karaktera", te osuđuju kolektivno protjerivanje i pozivaju da se svaki slučaj zasebno prouči. Odlazak Roma treba biti doista "slobodan, jasan" i tek nakon što oni budu upoznati sa svojim pravima, ističe UN.

"Francuska strogo poštuje europsko zakonodavstvo u području ljudskih prava", odgovorio je na to Bernard Valero, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Valero priznaje da Romi iz Rumunjske i Bugarske uživaju, kao i svi građani Europske unije "slobodu kretanja i boravka na području zemalja članica", no dodaje da im to ne daje "pravo bezuvjetnog boravka". Svi građani dužni su poštivati javni red te imati "dovoljno sredstava" za život, objašnjava francusko ministarstvo vanjskih poslova i dodaje da su protjerani dobili specifičnu novčanu pomoć od 300 eura za odraslu osobu te po 100 eura za dijete. (hina/metro-portal)

27.08.2010. 16:58:37
http://metro-portal.hr/protjerivanje-roma-francuska-tvrdi-da-postuje-zakon/46868/