Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2010. 19:31:07
ZEMLJA PARALIZIRANA

Protiv mirovinske reforme protestira 2,5 milijuna Francuza

Francuski sindikati pokazali su snagu protiv nepopularne mirovinske reforme koju je predsjednik Nicolas Sarkozy čvrsto nakanio provesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Kada je velik prosvjed počeo u Parizu u utorak poslije podne, sindikalni vođe objavili su da su već premašili golem odaziv s prethodnog prosvjeda u lipnju koji je privukao 2 milijuna ljudi. I francuska vlada potvrdila je veći odaziv, no očekuju se policijski podaci, koji su uvijek znatno niži. Policija je procijenila da je u lipnju prosvjedovalo 800.000 ljudi. "Ovo je najveći odaziv zadnjih godina", rekao je Francois Cherque, čelnik velikog sindikata CFDT.

Analitičari, međutim, upozoravaju da ako sindikati i uspiju mobilizirati tako velik broj ljudi, teško će uspjeti prosvjed pretvoriti u štrajk kojim će prisiliti vladu na popuštanje. Ankete pokazuju da dvije trećine ispitanika podržavaju prosvjede jer drže nepoštenim Sarkozyjev plan pomicanja najniže dobne granice za umirovljenje sa 60 na 62 godine, odnosno pune mirovine sa 65 na 67 godina. No također dvije trećine ispitanika drže da štrajkovi neće dati rezultata.

Konzervativna vlada ističe da je reforma ključna za mirovinske fondove do 2018. godine, za smanjenje javnog duga i očuvanje visokog francuskog kreditnog rejtinga AAA, koji mu omogućuje servisiranje velikog duga po najpovoljnijim uvjetima na financijskim tržištima.

Štrajkovi su u utorak prepolovili željeznički promet, no međunarodne linije gotovo su ostale netaknute. Vlada je u utorak oko podneva objavila da štrajka gotovo četvrtina zaposlenih u civilnim službama, a u lipnju je štrajkalo oko 19 posto.

Zbog planiranih mjera štednje štrajkovima su izložene i vlade Grčke, Španjolske, Italije i Rumunjske, a u utorak su štrajkali i zaposlenici londonske podzemne željeznice zbog smanjenja radnih mjesta. U Francuskoj se zaposlenima u javnom sektoru pridružilo i nekoliko stotina radnika u čeličani Arcelor Mittal na sjeveroistoku u znak upozorenja da produljenje dobne granice za umirovljenje kod njih ne dolazi u obzir.

"Radimo 365 dana u ekstremnim uvjetima. Prašina i buka troše nas i umirovljenje iznad 60 godina nosi nas ravno u grob", rekao je predstavnik sindikata CFDT Edouard Martin. Sarkozy, koji ustraje na reformi, najavio je da bi mogao proširiti popis zanimanja koja će zbog lošeg učinka na zdravlje radnika biti izuzeta iz reforme. (hina/metro-portal)

 

07.09.2010. 19:31:07
http://metro-portal.hr/protiv-mirovinske-reforme-protestira-2-5-milijuna-francuza/47506/