Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2010. 21:49:00
BANKOMAT

Protega na slobodi, u zatvoru mu je bilo 'lijepo'

Istraga o navodno nezakonitu kreditiranju u HPB-u je, kako se doznaje, pri kraju i preostalo je saslušati još samo devetero svjedoka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPIX)
Bivši čelnik Hrvatske poštanske banke (HPB) Josip Protega i dvojica njegovih bivših kolega Mario Kirinić i Ivan Sladonja, osumnjičeni u antikorupcijskoj akciji "Bankomat", izišli su danas u 18,30 sati iz zagrebačkog Okružnog zatvora u Remetincu, pošto je sudac istrage odbio Uskokov zahtjev da ih se iza rešetaka zadrži još mjesec dana.

Nitko od trojice osumnjičenika nakon izlaska iz Remetinca novinarima nije želio dati izjavu, samo je bivši čelnik HPB-a Protega na upit kako mu je bilo u zatvoru, ironično rekao: "lijepo".

Osumnjičenike su pred zatvorom dočekali članovi njihovih obitelji i branitelji koji su izrazili zadovoljstvo što su trojica osumnjičenika nakon četiri mjeseca na slobodi. Protega, Kirinić i Sladonja pušteni su iz zatvora jer je sudac istrage danas odlučio kako više nema opasnosti da utjecajem na svjedoke ometaju istragu, a Uskok, koji je najavio žalbu na sučevu odluku, i dalje tvrdi da ta opasnost postoji.

Istraga o navodno nezakonitu kreditiranju u HPB-u je, kako se doznaje, pri kraju i preostalo je saslušati još samo devetero svjedoka među kojima su članovi upravnog i nadzornog odbora HPB-a. Sudac istrage osumnjičenicima je zabranio s tim svjedocima svaki kontakt. Kirinić i Sladonja su u zatvoru u Remetincu bili od kraja prošle, a Protega od početka ove godine.

Uskok tu trojicu sumnjiči za nezakonitu dodjelu višemilijunskih zajmova. Sumnja se da su od 2005. do 2007. odobrili više od 210 milijuna kuna zajmova koje banka ne može naplatiti. Bivši čelnici banke, koja je u vlasništvu Hrvatskog mirovinskog fonda i Hrvatskog fonda za privatizaciju te Hrvatske pošte, sumnjiči se da su i sami sebi za rad u upravi banke isplaćivali nerazmjerno visoke menadžerske bonuse, a potkraj ožujka istraga je proširena i zbog novih sumnji u nezakonito kreditiranje zagrebačke tvrtke s više od 77 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 21:49:00
http://metro-portal.hr/protega-na-slobodi-u-zatvoru-mu-je-bilo-lijepo/38896/