Metro-portal.hr

objavljeno 14.07.2008. 15:17:54
SPLIT

Prosvjednici ne žele čileanski ratni brod 'Esmeralda'

Mornarički školski brod stigao je danas u Split.

Prosvjed na splitskoj rivi koji je vodila Semina Lončar
Prosvjed na splitskoj rivi koji je vodila Semina Lončar (Paun Paunović, CROPIX)

Danas je u petodnevni prijateljski posjet uplovio brod 'Esmeralda', ali su ga na splitskoj rivi dočekali glasni prosvjednici. 

Taj jedrenjak smatraju jednim od najljepših u svijetu, ali se i veže uz bivšega čileanskog vojnog diktatora Augusta Pinocheta, što je i razlog da je Centar za razvoj demokracije - CERD na splitskoj rivi prosvjedovao zbog njegova dolaska u grad pod Marjanom.

Semina Lončar iz CERD-a rekla je da su na tom brodu u Pinochetovo doba mnogi ljudi ubijeni i mučeni te da su ga odbile primiti Švedska i Nizozemska.

"Sramota što smo ga primili", rekla je Semina Lončar. Njezini suradnici nosili su natpis "Pinochet i 'Esmeralda' no passeran", a s njom je bila i Mandica Rojas Radmilović, supruga Pinochetova zatočenika Avala Radimilovića, rođenog Čileanca hrvatskog podrijetla kojeg je kao 19-godišnjeg studenta 1974. uhitila vojna hunta, te je nakon godinu dana zatočeništva u lučkome gradu Valparaisu prognan iz rodne zemlje. Od tada Alvaro živi u Splitu, a trenutačno plovi kao kapetan.

Mnogo je Hrvata - Čileanaca hrvatskoga podrijetla mučila i ubila vojna hunta i zato Hrvatska taj brod, poput nekih drugih zemalja, nije uopće trebala primiti.Mandica Rojas Radmilović

Mandica Rojas Radmilović prosvjedovala je s buketom bijelih ruža koji je bacila u more za sve mučene i ubijene zatočenike. Ispričala je novinarima priču o mužu i njegovu progonu. Na tom je brodu ubijen i njegov prijatelj, tadašnji gradonačelnik Valparaisa Sergio Vuskovic. Na "Esmeraldi" zatočenici su u pravilu mučeni strujom, a jedan od preživjelih bio je i Lepoldo Zuljevic, direktor carinarnice u Valpalarisu, koji je također došao živjeti u Split, gdje je i umro prije nekoliko godina.

Sasvim je realna pretpostavka, rekla je Mandica Rojas Radmilović, da su neki od viših časnika današnje posade 'Esmeralde' u to doba bili novaci Čileanske mornaričke akademije i da su upravo oni bili neposredni mučitelji. Zato, dodala, ona i njezin muž poručuju Splićanima da ne posjećuju taj užasni brod, a gradskim vlastima da, ako mogu, izbjegnu službene susrete s njihovim predstavnicima.

Mnogo je Hrvata - Čileanaca hrvatskoga podrijetla mučila i ubila vojna hunta i zato Hrvatska taj brod, poput nekih drugih zemalja, nije uopće trebala primiti. Sve je to, rekla je, njezin muž proživio zato što je bio ljevičar koji je podupirao legalnu vladu Allendea, a koju je vojnim pučem svrgnuo general Pinochet. (HINA)

Jedrenjak "Esmeralada", izgrađen 1953. u Španjolskoj, služi za krstarenja kadeta i mornara. Obići će 13 luka, a Split je u petoj etapi krstarenja, nakon Cadiza u Španjolskoj i Pireja u Grčkoj.

14.07.2008. 15:17:54
http://metro-portal.hr/prosvjednici-ne-zele-cileanski-ratni-brod-esmeralda-u-svojoj-luci/9834/