Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2010. 20:30:01
JOSIPOVIĆ PORUČIO

Prosvjedi su legitimni s obzirom na gospodarsko stanje u zemlji

To je izraz nezadovoljstva, no mislim da će predviđene reforme pridonijeti da ubuduće ne bude takvih prosvjeda, rekao je predsjednik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je na novinarski upit o sutrašnjim prosvjedima diljem Hrvatske odgovorio kako je to legitimno jer su sindikati "nezadovoljni gospodarskim stanjem u zemlji s obzirom na to da sve više ljudi ostaje bez posla i plaće".

Na pitanje hoće li Brijuni ostati predsjednička rezidencija kao što je bila za njegova prethodnika, Josipović je ustvrdio kako je vrijeme štednje.

"Prema tome malo, gotovo nimalo turizma kad je riječ o državnim rezidencijama, već isključivo za protokolarne potrebe u korist države. Prva prilika je prijam za diplomate i veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj koji će se očuvati i prakticirati jer se ta tradicija pokazala kvalitetnom i dobrom", rekao je Josipović.

Na upit je li i on kao i bivši predsjednik Stjepan Mesić te srbijanski predsjednik Boris Tadić izvrgnut prijetnjama, Josipović je odgovorio niječno.

Izrazio je zadovoljstvo dojmovima o stanju u baljanskoj općini o kojem je razgovarao s načelnikom Edijem Pastrovicchiom, istaknuvši kako je lokalna samouprava u tome pronašla svoj poseban put te kako se na tome području provodi "transstranački projekt".

"Općina pokazuje kako lokalni interesi za kvalitetu života prednjače pred stranačkim bez obzira na to što stranke imaju svoje mjesto u demokraciji pa i u lokalnoj. Ovdje su građani svojevrsnim oblikom izravna odlučivanja pridonijeli da je općina sjajno napredovala, uzlet je vidljiv i sve stranke su se u tome složile", poručio je predsjednik Ivo Josipović.

Dodao je kako ta općina može biti uzor i nekim većim gradovima premda, kako je kazao, "svaka lokalna zajednica bira svoj model, a ovaj u Balama pokazao se sjajnim". (hina/metro-portal)

30.04.2010. 20:30:01
http://metro-portal.hr/prosvjedi-su-legitimni-s-obzirom-na-gospodarsko-stanje-u-zemlji/39050/