Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2011. 08:25:59
INSPIRIRALI IH ŠPANJOLCI

Prosvjedi "Srditih" u Ateni

Tridesetak tisuća nezadovoljnih, mahom mladih Grka, okupilo se u Ateni na mirnom prosvjedu

Na ulicama glavnog grada financijski posrnule Grčke u ponedjeljak se okupilo oko 30 tisuća prosvjednika. Iako službene policijske procjene nisu objavljenje, a različiti izvori govore o brojkama između 20 tisuća i čak 100 tisuća nezadovoljnika, svatko tko se u ponedjeljak našao na trgu Syntagma mogao je svjedočiti o dosad najmasovnijem prosvjedu otkako su oni započeli u srijedu.

Inspirirani svojim vršnjacima iz Španjolske koji već tjednima ne odustaju od traženja boljih uvjeta za život, prosvjednici su se okupili ispred zgrade grčkog parlamenta u Ateni te u mirnom prosvjedu pjevali pjesme i izvikivali parole protiv parlamenta i političara.

Pokret „Srditih", kako su se prozvali, traži da MMF napusti Grčku, skidanje imuniteta od kaznenog progona parlamentarcima i političarima odgovornima za financijsku katastrofu u kojoj su se našli te osnivanje komisije koja bi detaljno utvrdila kako je uopće došlo do generiranja tako ogromnog državnog duga.

Iako su mnoge javne osobe u Grčkoj podržale prosvjede, zamjenik premijera Theodoros Pangalos nije želio pridati pokretu veliku važnost tvrdeći da svi pokreti koji se temelje isključivo na bijesu a nemaju nikakvu ideologiju niti organizaciju  nemaju ozbiljan politički legitimitet.

Bez obzira na to, prosvjedi u Španjolskoj i Grčkoj nastavljaju se i dalje. Vrijeme će pokazati hoće li im se u tome pridružiti i druge financijski ugrožene članice EU poput Irske, Islanda i Portugala. 

>>Prosvjedi u Madridu se nastavljaju>>

31.05.2011. 08:25:59
http://metro-portal.hr/prosvjedi-srditih-u-ateni/59488/