Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2013. 16:47:00
OCCUPY BARBIE

Prosvjedi pred Barbikinom kućom snova

Pred ružičastim kulisama, aktivistice "Occupy Barbie Dreamhouse" prosvjedovale su cijeli dan protiv ove izložbe

Prosvjedi protiv Barbika
Prosvjedi protiv Barbika (Flickr)

Na 1.400 četvornih metara u ružičasto obojenim prostorijama među kojima su i kafić i prodajni prostor iduća tri mjeseca gostuje izložba "Barbie Dreamhouse" (Barbikina kuća snova). Tu je predstavljen blještavi svijet ove čuvene plastične lutke.

Odmah prijepodne prvog dana, istovremeno s otvorenjem, svoju su predstavu izvodili i neki od prosvjednika. Raširili su transparente s natpisima "Barbie is not my Baby" i "Spasit ću te iz kuće užasa". Njihove su demonstracije usmjerene protiv uloge uzora koju Barbie predstavlja mnogim djevojčicama, a preko koje reducira žene na ljepotu i vitkost, tvrde prosvjednici.

Poslijepodne na dan otvorenja je pak, kako je procijenila policija, demonstiralo oko 120 osoba. Organizatori tvrde da ih je bilo dvosturko više. A kako je priopćila policija, u podne je čak došlo i do gužve uz jedan zapaljeni križ. Jedna navodna aktivistica skupine Femen je s tim križem prosvjedovala pred Barbikinom kućom snova, da bi na kraju gorući križ bacila na tlo i pobjegla zajedno s još jednim muškarcem, koji je pri tome gurnuo jednu prolaznicu s dječjim kolicima. Policija je zaprimila prijavu za ometanje kućnog reda i nanošenje tjelesne ozljede iz nehaja, kazala je glasnogovornica policije.

Maštoviti prosvjedi

"Draga Barbie, kekse ne treba samo peći nego i pojesti!", piše na jednom prosvjednom plakatu gdje se vidi i virtualna kuhinja Barbikine kuće. Ove šarene prosvjede organizirale su različite, međusobno nepovezane skupine. "Mi smo ovdje privatno jer nam ovakav uzor za djecu koji se ovdje predstavlja ide na živce", kaže dvadesetosmogodišnji Lars. Njegova devetnaestgodišnja istomišljenica dodaje: "Ne radi se tu o tomu da djeci strogo zabranjujemo igru s Barbie. Ali to ne smije biti jedina priča koja se djevojčicama priča."

"Sve manje djevojčica se osjeća dobro u svojoj koži, a broj poremećaja poput anoreksije drastično se povećava. Za to je među ostalim kriv i lik Barbie", kaže Stevie Schmiedel iz "Inicijative Pinkstinks" ("Ružičasto smrdi").

U samoj kući ružičaste fasade i zidova mogu se vidjeti Barbikin ormar u naravnoj veličini, njena spavaća i dnevna soba, kupaonica i kuhinja, dekorirane stotinama Barbie lutaka odjevenih u svim mogućim stilovima. Njene male posjeteljice često su i same odjevene u odjeću kakvu bi nosila Barbie, a u rukama nose svoje vlastite Barbike koje su donijele od kuće.

Jedno je jasno: organizatori su si ovo otvorenje bili malo drugačije zamislili. Izložbu su koncipirali proizvođač Barbie lutaka Matell i tvrtka EMS, specijalizirana za medijsku zabavu. Direktor EMS-a Christoph Rahofer je izjavio kako ove prosvjede smatra "pretjeranima", jer "Kuća snova ne utječe ni na koju ženu kao uzor". Ako se djeca koja posjete izložbu nepromišljeno zanesu idealom Barbikine vitkosti, za to su krivi njihovi roditelji, kaže Rahofer.Utjecajni uzor ili tek igračka

On je još kazao da Barbikina kuća snova osnažuje berlinsko gospodarstvo. "Mi ovdje puno pridonosimo turizmu i lokalnom tržištu rada", rekao je šef EMS-a. On računa da će izložbu do njenog zatvaranja krajem kolovoza posjetiti oko 140.000 ljudi.

29.05.2013. 16:47:00
http://metro-portal.hr/prosvjedi-pred-barbikinom-kucom-snova/78415/