Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2011. 21:34:00
CVJETNI TRG

Prosvjed protiv Papina dolaska prošao bez izgreda

Antipapin prosvjed održan je zbog visokih troškova posjeta Benedikta XVI. i rastrošnosti Katoličke crkve

Papa
Papa (Getty Images)

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu 50-tak osoba prosvjedovalo je protiv plaćanja troškova iz državnog proračuna za posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj te "rastrošnosti i bahatog ponašanja Katoličke crkve", prenosi Hina.

"Antipapin prosvjed" organizirala je Udruga građana za zaštitu ljudskih prava "David" čijih je dvadesetak aktivista nosilo transparente: "Crkva bez politike - država bez propovijedi", "Bogata crkva - siromašan narod", "Vjeronauk - nasilje nad odgojem djece", "Brak države i crkve plaćaju svi katolici i nekatolici putem državnog proračuna" i druge, a u prosvjedu im se pridružilo i tridesetak, većinom mlađih građana.

Pročitavši duži govor u kojem je podsjetio na žrtve inkvizicije i vjerskih ratova predsjednik udruge "David" Boris Stanojević rekao je u izjavi novinarima da prosvjeduju zbog velikih troškova koje se iz državnog proračuna troše na dolazak pape Benedikta XVI., zbog mnogih skandala i zločina katoličkog svećenstva protiv čovječnosti učinjenih u prošlosti i sadašnjosti te zbog nepoštivanja ljudskih prava na međunarodnoj razini, pedofilije i sl.

Upitan hoće li sutra, na dan Papina dolaska u Hrvatsku, održati kakve prosvjedne akcije odgovorio je da neće. "Želimo poslati mirnu poruku, nismo agresivni i boriti ćemo se da građane upoznamo što se događa unutar zidina crkve", rekao je Stanojević.

Prosvjed je, uz policijsko osiguranje, nakon dvadesetak minuta završio mirno.

03.06.2011. 21:34:00
http://metro-portal.hr/prosvjed-protiv-papina-dolaska-prosao-bez-izgreda/59697/