Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2010. 12:47:57
NEODRŽIVO STANJE

Hrvatska je pod minama, a priotehničari nemaju posla

POGLEDAJTE VIDEO - Ako se danas ništa ne riješi, sindikat će 28. svibnja organizirati prosvjed na Trgu bana Jelačića

pirotehničar
pirotehničar (Jure Mišković/CROPIX)

Na javnom prosvjedu Sindikata humanitarnog razminiranja, koji je počeo na Trgu kralja Tomislava, okupilo se 50-ak pirotehničara, koji su prvenstveno zahtijevali više posla.

Mnogi od 600 licenciranih pirotehničara su u prva četiri mjeseca imali posla tek mjesec dana, rekao je za Infopunkt.tv predsjednik sindikata Igor Vukorepa.

Prosvjed su organizirali i zbog smanjenja mirovina, ukidanja regresa, božićnica i darova za djecu u Hrvatskom centru za razminiranje. U Hrvatskoj djeluje i više od 30 privatnih poduzeća za razminiranje, koja se javljaju na javne natječaje za poslove razminiranja, te ruše cijenu razminiranog kvadratnog metra.

Vukorepa očekuje od vlade, da riješi probleme, zbog kojih je došlo do zastoja u razminiranju Hrvatske, te napomenuo, da je stalno ili povremeno angažirano oko 400 pirotehničara.

Okupljeni pirotehničari, koji su nastavili prosvjed na Cvjetnom trgu, nisu željeli davati izjave za medije, ali su u neformalnom razgovoru iznijeli cijeli niz problema s kojima su suočeni.

Osim nedostatka posla i egzistencijalnih problema, i kad imaju posla suočeni su pritiscima, da u što kraćem roku razminiraju što veće površine. Naime, razminiranje kvadratnog metra je prije nekoliko godina vrijedilo 150 kuna, u posljednje vrijeme je pala na 2,70 kune, tako da nisu rijetki zahtjevi vlasnika poduzeća, da pirotehničari moraju razminirati i po 700 kvadratnih metara dnevno.

Pirotehničari upozoravaju, da bi Hrvatska morala razminirati područja oko svojih državnih granica, prije nego što uđe u Europsku uniju. Najavili su još dva prosvjeda i štrajk, ako se njihovi prijedlozi ne riješe.

Umjesto najavljenog prosvjeda na Cvjetnom trgu, čelnici Sindikata humanitarnog razminiranja otišli su oko 11 sati na pregovore u Banske dvore s potpredsjednicom Vlade Đurđom Adlešič.


21.05.2010. 12:47:57
http://metro-portal.hr/prosvjed-pirotehnicara/40570/