Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2010. 07:17:00
NIZOZEMSKA

Prostitucija se zabranjuje mlađima od 21

Sindikat prostitutki upozorava da će zbog povećanja dobnog minimuma mlađe prostitutke odlaziti u ilegalne bordele

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Nizozemska vlada objavila je da planira povisiti najnižu dobnu granicu za prostitutke s 18 na 21 godinu, u nastojanju da bordelima uvede strožije uvjete za rad, a prostitutkama za dobivanje dozvola.

Ministar pravosuđa Ernst Hirsch Ballin posalo je taj prijedlog parlamentu u paketu s izmjenama zakona koji reguliraju prostituciju i industriju seksa.

"Osobe s 21 godinom mogu bolje od onih s 18 prosuđivati o tome žele li raditi kao prostitutke, a mogu i lakše izaći na kraj s klijentima", stoji u ministrovu priopćenju.

Prostitucija je u Nizozemskoj legalizirana 2000., no vlasti su proteklih godina pooštrile politiku kako bi stale na kraj or ganiziranom kriminalu i središta grada očistile od prostitucije.

Amsterdam je 2008. objavio kako želi prepoloviti broj bordela u poznatoj četvrti crvenih svjetiljki.

Sindikat prostitutki upozorava da će zbog povećanja dobnog minimuma mlađe prostitutke odlaziti u ilegalne bordele, no ministarstvo tvrdi da će to spriječiti strogom kontrolom i kažnjavanjem ilegalnih prostitutki i klijenata.

Prema sadašnjem zakonu, klijenti koji posjećuju ilegalne prostitutke mogu biti kažnjeni sa 7.600 eura ili do šest mjeseci zatvora.(hina/metro-portal)

16.04.2010. 07:17:00
http://metro-portal.hr/prostitucija-se-zabranjuje-mladjima-od-21/37967/