Metro-portal.hr

objavljeno 18.11.2009. 00:45:37
sad poručuje izraelu:

Proširenje gradnje na Zapadnoj obali je deprimirajuće

Amerika se protivi stalnim iseljavanjem i rušenjem palestinskih domova

(Getty Images)

Odluka Izraela da odobri proširenje židovskog naselja Gilo u istočnom, arapskom dijelu Jeruzalema, je "deprimirajuća" i predstavlja jednostranu akciju koja može spriječiti pregovore, izjavio je u utorak glasnogovornik State Depertmenta Ian Kelly.

"Puno smo puta rekli da ni jedna strana ne treba pribjegavati akcijama koje mogu jednostrano spriječiti pregovore. Odluku vladinog odbora za planiranje da se odobri proširenje naselja Gilo u Jeruzalemu smatramo deprimirajućom", rekao je Kelly.

"Mi se tome protivimo, a protivimo se i ostalim postupcima Izraela u Jeruzalemu vezanim uz stanovanje, uključujući i ustaljeno iseljenje i rušenje palestinskih domova", naglasio je Kelly.

Odgovarajući na pitanja novinara, potvrdio je napise u izraelskom tisku da je posebni američki izaslanik George Mitchell u ponedjeljak na sastanku u Londonu tražio od savjetnika premijera Benjamina Netanyahua da se ne odobri dogradnja tog naselja, što je s izraelske strane glatko odbijeno.

Izrael je u utorak odobrio gradnju dodatnih 900 stanova u naselju Gilo, gdje već živi oko 40.000 Izraelaca. Na Zapadnoj obali koju je Izrael okupirao 1967. ima više od 100 židovskih naselja s oko 450.000 stanovnika.

Palestinske vlasti isključuju svaku mogućnost nastavka mirovnih pregovora sve dok se ne zaustavi gradnja židovskih naselja na njihovoj zemlji.

Glasnogovornik izraelske vlade Mark Regev odbio je komentirati izvješće dnevnog lista Yedioth Ahronoth u kojem je navedeno da je Netanyahuov savjetnik odbio Mitchellov zahtjev. (hina/metro-portal)

18.11.2009. 00:45:37
http://metro-portal.hr/prosirenje-gradnje-na-zapadnoj-obali-je-deprimirajuce/26687/