Metro-portal.hr

objavljeno 17.12.2009. 14:33:30
ČAČIĆ PREDSTAVIO

Proširenim modelom POS-a do 25 posto jeftinijeg stana

Stan od 70 četvornih metara s najvišom cijenom od 1665 eura kupca bi stajao 53 tisuće eura manje nego da je uzeo bankovni zajam

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix)

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić predstavio je danas model "POS plus", kao nadogradnju projekta poticane stanogradnje koji je osmislio još 2001., i kojim, kako ističe, nudi rješenja za krizu u graditeljstvu te pomoć građanima da što povoljnije, pa i do 25 posto jeftinije od sadašnje tržišne cijene kupe stan.

Čačić je na konferenciji za novinare podsjetio da se po POS-ovu modelu prodaju završeni stanovi na tržištu, pri čemu Agencija za promet nekretnina (APN) kupuje stanove od investitora, a građani otkupljuju uz obročnu otplatu pod povoljnijim uvjetima plaćanja od bankovnih komercijalnih kredita.

Po modelu "POS plus" APN bi osigurao i jamstva za građane (osnovao bi jamstveni fond koji se financira iz naknade od 1 posto cijene stana koju plaća kupac), tako da bi, izgubi li građanin posao, preuzeo otplatu do 18 mjeseci, te za banke - u slučaju ovrhe APN bi otkupio stan maksimalno po cijeni POS-a.

Kupac stana bi plaćao udio u visini 20 posto prodajne cijene, a ostali dio cijene osigurali bi APN i poslovne banke koje s agencijom sklope sporazum o financijskim praćenju programa i to zajmovima koji se odobravaju izravno kupcima.

Čačić ističe da ta kombinacija otplate bankovnih i javnih sredstava, odnosno visina kamatnih stopa po kojima se vraćaju javna sredstva (2 i 5 posto) rezultiraju znatno povoljnijim anuitetima od komercijalnih.

Primjerice, stan od 70 četvornih metara i s cijenom od 1665 eura po četvornom metru (najviša ograničena cijena) po modelu "POS plus" stajao bi 148 eura manje od bankovnog zajma na mjesec. Na kraju otplate takav stan će kupca stajati 53 tisuće eura manje nego da je uzeo komercijalni bankovni zajam.

Čačić naglašava da je model odmah provediv jer ne zahtijeva nikakva dodatna sredstva od onih u sustavu APN-a, a da vlada i graditeljska struka taj projekt trebaju prepoznati kao dobrodošao u sadašnjim okolnostima jer će naplatom PDV-a i ostalih doprinosa država na svaku uloženu kunu dobiti povrat od 1,40 kuna.

Uvjeren je da će, ovisno o "kvadraturi", stan po modelu "POS plus" biti 20 do 25 posto jeftiniji od trenutačno dostupnih na tržištu, nazvavši "glupošću i trabunjanjem" preporuke da s kupnjom stana u Zagrebu treba pričekati dok cijena ne padne na 1000 eura po četvornom metru, jer ne vjeruje da će cijena tako nisko pasti.

HDZ-u je predbacio što je odustao od POS-a, posebno u vrijeme kad je 10 tisuća neprodanih novoizgrađenih stanova, dakle više od osam milijarda kuna "zamrznutog" kapitala u neprodanim stanovima, čime je za 1,2 milijarde kuna smanjen prihod državnog proračuna zbog nenaplaćena PDV-a i drugih poreza i doprinosa. (hina/metro-portal)

17.12.2009. 14:33:30
http://metro-portal.hr/prosirenim-modelom-pos-a-do-25-posto-jeftinijeg-stana/28780/