Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2011. 15:27:00
NOVI PRAVILNIK

Proširen popis građevina za koje ne treba dozvola

Saznajte što sve prema novom pravilniku možete graditi bez dozvola i potvrda

Staklenik
Staklenik (Deviantart)

Na snagu je stupio pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima kojim je ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva proširilo popis građevina koje se mogu graditi, odnosno radova koji se mogu izvoditi bez akta kojim se odobrava gradnja, rješenja o uvjetima gradnje, lokacijske dozvole, potvrde glavnog projekta, i/ili građevne dozvole, priopćilo je danas ministarstvo, prenosi Hina.

Tim pravilnikom, koji je objavljen u Narodnim novinama od 27. travnja, navodi ministarstvo, omogućuje se izgradnja staklenika i plastenika s razvodom sustava za natapanje, toplovodnog ili toplozračnog grijanja, niskonaponske električne i plinske instalacije, uključivo priključak na građevinu za opskrbu vodom, plinom i strujom, pripremu tople vode ili toplog zraka, pripremu mješavine hranjive otopine ili skladištenje CO2 za koje je po zakonu o prostornom uređenju i gradnji izdano rješenje o tzv. tipskom projektu bez akta kojim se odobrava gradnja i lokacijske dozvole.

Također, navodi ministarstvo, ako njihova gradnja nije protivna dokumentu prostornog uređenja, dozvole neće biti potrebne ni za postavljanje antenskih stupova elektroničke komunikacijske infrastrukture mobilnih operatera te zamjenskih informacijskih stupova oglasne površine veće od 12 četvornih metara za koje je doneseno rješenje o tipskom projektu.

Isto tako, građevine koje na temelju propisa o otpadu do dana stupanja na snagu pravilnika služe za skladištenje i/ili skupljanje određene vrste otpada smatrat će se građevinom namijenjenom za obavljanje djelatnosti skladištenja i/ili skupljanja otpada, stoji u priopćenju ministarstva.

05.05.2011. 15:27:00
http://metro-portal.hr/prosiren-popis-gradjevina-za-koje-ne-treba-dozvola/58490/