Metro-portal.hr

objavljeno 27.01.2015. 08:01:00
UKRAJINSKA KRIZA

Proruski pobunjenici napreduju u Ukrajini

Žestoke borbe vode se na području koje bi spojilo Krim s Rusijom kopnenim putem, pa ukrajinske optužbe o ruskoj vojsci u njihovoj zemlji ne zvuče neutemeljeno

Ukrajinska vojska trpi gubitke i gubi teritorij
Ukrajinska vojska trpi gubitke i gubi teritorij (Arhiva)

Proruski pobunjenici nastavili su u ponedjeljak novu ofenzivu koja je vratila sveopći rat na istok Ukrajine nakon petomjesečnog primirja, a SAD i Europa prijete oštrijim financijskim sankcijama Moskvi.

Washington i Bruxelles razmatraju nove mjere nakon što su optužili Rusiju da otvoreno podupire posljednje napredovanje pobunjenika u Ukrajini novcem, oružjem i vojnicima na terenu.

Veleposlanici zemalja članica NATO-a i Ukrajine trebali bi se sastati u Bruxellesu kako bi razmotrili odgovor na sukobe na svom prvom takvom izvanrednom sastanku od kolovoza prošle godine, prenosi Reuters.

Moskva opovrgava svoju vojnu ulogu u Ukrajini, a ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Kijev da produžuje sukob jer odbija razgovarati s pobunjenicima. Također je rekao da se 'strana NATO-ova legija' bori na strani ukrajinskih snaga.

Vlada u Kijevu je priopćila da je uvela izvanredno stanje u dvije regije u kojima dominiraju pobunjenici te proglasila visoku pripravnost na cijelom ukrajinskom teritoriju. Njezina vojska navodi da je sedam ukrajinskih vojnika ubijeno, a 24 ranjeno u sukobima u posljednja 24 sata.

Nasilje u istočnoj Ukrajini najgore je dosad otkad je dogovoreno primirje u rujnu prošle godine. Broj žrtava raste. Tako je u luci Mariupolju, tvrdi Kijev, ubijeno 30 civila u pobunjeničkom granatiranju u subotu.

Nakon mjeseci održavanja primirja u kojima su zabilježeni samo manji sukobi, pobunjenici su priopćili prošloga tjedna da nemaju drugog izbora nego krenuti u ofenzivu. Njihov je glavni cilj, kako kažu, potisnuti vladine snage koje granatiraju gradove pod kontrolom pobunjenika.

Vlada u Kijevu smatra napredovanje pobunjenika odustajanjem od primirja. Kijev i NATO vjeruju, unatoč nijekanju Moskve, da se tisuće ruskih vojnika nalaze u istočnoj Ukrajini te da se bore na strani pobunjenika s naprednim oružjem.

27.01.2015. 08:01:00
http://metro-portal.hr/proruski-pobunjenici-napreduju-u-ukrajini/89799/