Metro-portal.hr

objavljeno 10.09.2009. 21:55:22
svjetski putnik

Proputovao 37 zemalja s jednom funtom u džepu

Odlučni Japanac već osam godina ne silazi sa svog bicikla

(telegraph.co.uk)

36-godišnji Keiichi Iwasaki krenuo je prije 8 godina na biciklističku turu po Japanu, ali toliko mu se svidjelo da je uskočio na trajekt za Južnu Koreju i završio biciklirajući kroz 37 različitih zemalja, uključujući i Hrvatsku.

U međuvremenu su ga jednom prilikom opljačkali gusari, bio je uhićen u Indiji, zamalo je umro od ugriza bijesnog psa u Tibetu i gotovo se oženio u Nepalu.

Ukupno je prešao preko 45.000 kilometara na biciklima s košaricom marke Raleigh. Dva su putem ukradena, a dva pokvarena, tako da sada vozi svoj peti bicikl.

Gospodin Iwasaki iz Maebashija kaže: „Većina avanturista treba novac, ali ja sam, umjesto da odustanem od putovanja po svijetu, odlučio ostvariti svoj san snagom volje. Putujem već osam godina i nastavljam svoj put novcem koji zaradim izvodeći ulične trikove. Ne nosim kreditne kartice ni čekove."

 „Želio sam proputovati svijet još u ranim dvadesetima, ali uspio sam tek s 28 godina. Pomislio sam da će moj život završiti prije nego što uspijem ostvariti ono što želim i tada sam odlučio krenuti na put. Nisam želio letjeti avionom jer sam želio sve vidjeti i osjetiti na vlastitoj koži. Kad sam na biciklu, stvarno osjećam atmosferu mjesta na kojem se nalazim."

Iwasaki je krenuo od kuće 15. travnja 2001. sa svega 160 jena (oko jedne funte) u džepu, nakon što mu je dosadilo raditi u očevom servisu klima uređaja. Godinu se dana vozio po Japanu prije nego što je u ožujku 2002. kupio jednosmjernu kartu za Južnu Koreju.

U svibnju 2005. osvojio je titulu prvog Japanca koji se popeo na Mt. Everest bez ikakvih prijevoznih sredstava. Također je veslao od izvora Gangesa do mora. Taj dio puta iznosio je 1.300 kilometara, a prešao ga je za 35 dana. Trenutačno je u Švicarskoj i namjerava se popeti na najviši europski vrh, Mont Blanc. Nakon toga namjerava otputovati u Afriku i Južnu Ameriku te se naposljetku vratiti u Japan preko Sjeverne Amerike.

Iwasaki vjeruje da će za pet godina početi pisati knjigu o svome putovanju.

10.09.2009. 21:55:22
http://metro-portal.hr/proputovao-37-zemalja-s-jednom-funtom/21834/